Първи случаи на маймунска шарка в България

23 юни 2022 17:29   2 коментара   5747 прочита


Това съобщиха от Здравното министерство

В България са потвърдени два случая на маймунска шарка. Това става ясно от информация, разпространена от Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г., предаде Nova.bg.

И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По-младият мъж е постъпил на 20 юни в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА със съмнения за варицела. В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки, съобщиха от лечебното заведение.

По първоначални данни и двамата заболели съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици - съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

2 коментара
23 Юни 2022 19:44 | Будалата
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Започна се


23 Юни 2022 20:06 | Шиши
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Новата лъжа в действие.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар