Проверяват сделката с печатницата на БНБ

16 август 2013 12:45   1 коментар   25638 прочита
Агенти от ДАНС ще разследват сделката. Сн.: БГНЕС
Агенти от ДАНС ще разследват сделката. Сн.: БГНЕС


Агенти от ДАНС ще разследват сделката. Сн.: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с публикации в медиите, касаещи сключена сделка за създаване на съвместно дружество между Печатницата на Българска народна банка (БНБ) и „Франсоа Шарл Обертюр Груп”.

Възложена е проверка на ДАНС, която ще проверява дали има извършено престъпление от общ характер, съобщиха лаконично от пресцентъра на прокуратурата.

Скандалът около печатницата на БНБ избухна миналата събота. Тогава депутатът от БСП проф. Румен Гечев обвини ръководството на централната банка, че иска да приватизира печатницата чрез създаване на смесено дружество. Атаките му бяха продължени и от други депутати от БСП.

Сделката бе подкрепена от видни икономисти, като Емил Хърсев и Мартин Заимов. Според тях е недопустима политическа намеса спрямо БНБ.

Вчера управителят на централната банка Иван Искров покани депутатите да разгледат печатницата и да им даде подробности по сделката. Пак вчера тя бе обсъдена и в бюджетната комисия на парламента. В крайна сметка депутатите взеха решение да поканят на изслушване Управителния съвет на БНБ, за да може да получат повече информация около бъдещето на печатницата.

Въпреки категоричната позиция на БНБ, че няма да има приватизация на печатницата, проф. Румен Гечев и вчера коментира, че създаването на новото дружество е именно приватизация по същество.

"Вадиш машините на печатницата и ги слагаш в друго дружество, това е приватизация", коментира той.

Подозрение около бъдещите действия на Управителния съвет на БНБ изказа и депутатът от левицата Георги Кадиев. Според него "започва да става навик на централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва да я критикува".

източник: dnes.dir.bg


Още за: агенти   ДАНС   сделка   Още от: България и свят

Принтирай статия
1 коментар
17 Август 2013 02:58 | какво става с този случай
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Цялата случка щеше да изглежда като провинциална далавера, ако в нея не бе впрегната цялата държавна машина, до най-високо ниво. В главните роли са една община (Петрич), едно министерство (на правосъдието), един областен управител (на Благоевград), един министър-председател (Бойко Борисов) и един негов заместник (Цветан Цветанов). А кои са „сценаристите“ и как се разпределя печалбата, можем само да гадаем. И по една цинична ирония въпросната сграда, продадена с куп нарушения, ще се използва за … съдебна палата – в Петрич !

защо проуратурата не се сезира и повдигне обвинения ! Защо ?? това е явна кражба
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар