Проф. Камен Плочев: България е на финала на пандемията от COVID-19  

03 юни 2020 07:18   1 коментар   2244 прочита


Коронавирусът не е плод на черната биология и не е създаден в лаборатория. Това заяви пред БиТиВи проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА. 

Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален, заяви проф. Плочев. 

По думите му България е към финала на тази пандемия, съдейки по броя на регистрираните случаи. Коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма, предполага инфекционистът. 

 

Медикът обясни разликата между обикновения грип и COVID-19 на базата на няколко критерия Първият е репродуктивното число. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът - между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. 

По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса - между 2 и 15%. "Най-смъртоносни - със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка", обясни проф. Камен Плочев и допълни, че коронавирусът се намира някъде по средата. 

Нито е много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен, допълни той. 

Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус. 

Хората с коронавирус, при които заболяването е протекло без симптоми, са заразни 14 дни. 55% от случаите са леко протичащи. Те са заразни в продължение на 20 дни. 

Средно тежките форми, които са 10%, са заразни през целия период и има 15% смъртност. При супер тежките форми смъртността е 50%, заяви инфекционистът. 

1 коментар
03 Юни 2020 10:53 | Уши
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Нали Винету от Банкя о Майтапчийски казваха, че ще има хиляди трупове, пълни морги, черни найлонови чували? Или дойдоха парите от Европа и вече няма болни?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар