Принц Чарлз зове за „Поземлена армия,посече хиляди българи “

20 май 2020 06:14   2 коментара   3504 прочита


 Британският престолонаследник принц Чарлз призова британските граждани да се обединят и да подкрепят кампанията на правителството Pick for Britain, която цели да мобилизира британците да помогнат на фермерите да приберат реколтата от плодове и зеленчуци. Този ход на Чарлз е директен удар върху желанието на източноевропейските сезонни работници, включително българи, да припечелят пари от въпросната трудова дейност. Селското стопанство е един от най-сериозно засегнатите сектори в резултат на пандемията от коронавируса, защото карантината възпира армията от сезонни работници, основно от Източна Европа, на които всяка година са свикнали да разчитат британските фермери.

Уелският принц, който самият има претенции, че е фермер, отправи доста безпрецедентно видеообръщение, разпространено в британските медии. Глад за БГ гурбетчии в ЕС заради кризата с COVID-19, къде им е най-зле и къде най-добре „В това време на голяма несигурност, голяма част от нормалното ни рутинно всекидневие е изправено пред предизвикателства.

Хранително-вкусовият сектор и селското стопанство не са изключение“, заяви принц Чарлз и отбеляза, че е необходима армия от работници, които да приберат британските плодове и зеленчуци по време на пандемията от COVID-19. Престолонаследникът отбеляза обаче, че това е тежка работа, но изключително важна, за да се спаси реколтата:

„Не се съмнявам, че работата ще бъде непривлекателна и понякога голямо изпитание. Но тя е от върховно значение и в пика на тази глобална пандемия вие ще направите жизнено важен принос в рамките на общонационалните усилия“.  И принц Чарлз направи аналогия с времето от Втората световна война, когато така наречената „Поземлена армия“ от хиляди британски жени бе по полетата, докато мъжете да се сражавали на фронта.

Престолонаследникът не спомена за причините, довели до нуждата от работници в бранша, но медиите бързо припомниха, че в резултат на карантината огромната армия от около 90 000 сезонни работници годишно не може да бъде осигурена тази година.

Въпреки че вече бе отправен призив към британците да помогнат в селското стопанство, особено към излезлите в принудителен отпуск, фирмите, които осигуряват сезонни работници, казват, че интересът на местните хора към тежката и не особено добре платена работа не е голям. 

  Blitz. bg: 

2 коментара
20 Май 2020 12:37 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ха, я че копам за пет лева, а они сакат за 50 паунда... Свърши вече - грабвайте мотиките и на полето. Ако нечете - фатайте гората - я комити, я партизани, я горяни - зависи от вас....


20 Май 2020 21:34 | Бай Ончо
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

СТЕФАНОВ САМО ДРАСКАШ КОЛКОТО ДА НЕ Е БЕЗ ИЧ. ТИ КАТО ГРАБНА МОТИКАТА И НА ПОЛЕТО ИЗХРАНИ ЛИ СИ СЕМЕЙСТВОТО БРЕ ПИЧ. ТИЯ ПРИКАЗКИ С ПОЛЕТО, МЪРЗЕЛА И ПРОЧИЕ ПРОСТОТИИ СА МИНАЛО СВЪРШЕНО ВРЕМЕ И СА СТАРИ ЛАФОВЕ КОИТО НЕ ВАЖАТ СЕГА ТЯХ ГИ УПОТРЕБЯВАТ ХОРА НЕУКИ, НЕГРАМОТНИ И ПРОСТИ. КОГАТО ОТИДЕШ ДА РАБОТИШ ТАМ ЗА 50 -100 ПАУНДА ЩЕ ЗАПЕЕШ ДРУГА ПЕСЕН-МРЪЛЬО.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар