"Преврат" в БСП: Новият временен лидер Атанас Зафиров успокои, че "няма рязане на глави" 

16 юни 2024 07:21   3 коментара   3161 прочита


Партията бламира Нинова и избра за шеф на ПГ Борислав Гуцанов. БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС 

 
 

 
Атанас Зафиров е временно изпълняващият председател на БСП, след като лидерът на партията Корнелия Нинова подаде оставка заради катастрофалните резултати на изборите, a в събота бе бламирана от Националния съвет на партията. 

Зафиров, който беше досегашен неин заместник, бе избран със 104 гласа "за" и 3 "въздържал се". 

Корнелия Нинова, която не за първи път подава оставка като председател, този път изглежда изолирана в партията, като един от висшите функционери Георги Свиленски заговори в събота сутринта за "превратаджии". 

В заговора той включи считаните за близки до Нинова зам. -председатели Кристиан Вигенин, Владимир Москов и Атанас Зафиров. 

Сред тях бил и организационният секретар Борислав Гуцанов, koйто националният съвет на БСП избра в събота за председател на ПГ на БСП. 

По-рано Нинова предложи за поста в НС Свиленски, но в събота бе решено друго. 

За зам. -председател на НС e предложен Драгомир Стойнев. 
 
Избран е и ръководител на делегацията на социалистите в ЕП в лицето на Кристиан Вигенин. 
 
Друго решение, което взеха от партията, е Калоян Методиев, който е смятан за много близък до Нинова, да напусне парламента. 
 
Ако откаже, няма да бъде част от ПГ. 
 
БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС 
 
Националният съвет на БСП потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС, обяви по-късно пред журналисти Атанас Зафиров. 
  

 
"С днешните решения разбихме няколко лъжи – за някакъв преврат, който се извършва в партията и тъмни сили, които стоят зад организаторите на днешния Национален съвет, каза още Зафиров. По думите му организаторите на заседанието са легитимното ръководство и легитимното Изпълнително бюро. С днешното заседание се върнаха колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията и противно на всички изписани лъжи, не е имало реваншизъм, рязане на глави, фалшиви делегати и т. н. ", добави той. 
 
По думите му всички решения на заседанието са взети с мнозинство над 100 гласа и са потвърдени решенията на Изпълнителното бюро на партията. 
 
По-рано тази седмица Зафиров каза, че партията би подкрепила експертно правителство с мандат на победителите в изборите. 
Това стана причина хората на Нинова да твърдят, че партията е под натиск да осигури подкрепа за формирането на кабинет. 

 
В БСП стартира пълен цикъл от четири избора, които ще приключат с конгрес през ноември. 
 
"Превратаджии", мафии, тъмни сили и други проблеми в БСП 
 
Още в събота сутринта останалият лоялният на Нинова Свиленски съобщи, че се готвят сериозни промени в партията с участието на доскорошни заместници на Нинова, които той квалифицира като "превратаджии". 
 
"Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала, честта, да седнат очи в очи с нея и да изговорят всичките тези проблеми. А вчера, доколкото разбирам, са се събрали. Взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи. Нали смисълът на пленума е да направи това, за което ще ме питате. Защо се стигна дотук? ", коментира Свиленски пред БНТ. 
 
В петък вечерта Нинова е подала оставката на цялото Изпълнително бюро на партията. По думите на Свиленски това е станало след като част от Изпълнителното бюро на БСП се е присъединило към искащите извънреден пленум. 
 
Нинова съобщи, че няма да участва в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияе по някакъв начин. Тя призова членовете на Националния съвет на БСП днес да потиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос. Нека се вземат най-добрите за БСП решения, посочи Нинова. 
 

"Не е имало рязане на глави" 

След избирането си Зафиров коментира, че "през последните дни се изприказваха много приказки за някакви предателства, за някакви преврати, колаборации, мафии и какво ли не". 

"С днешните решения и с хода на нашия Национален съвет, смятам разбихме две основни лъжи. Първата от тях е за някакъв преврат, който се извършва в партията. Зад някакви тъмни сили, които стоят зад днешния национален съвет. С днешното заседание така нареченият преврат върна колективното начало, правилата и устава в във функционирането на партията и противно на всички изписани лъжи не е имало никаква форма на реваншизъм, рязане на глави, фалшиви делегати и т. н", заяви Атанас Зафиров. 

Той допълни, че и втора лъжа е опровергана, а именно, че целта на днешния пленум е свикване на извънреден конгрес и промяна на устава с цел отмяна на прекия избор. 

"Нищо такова не се е случило. Вървим по зададения от партията ред", категоричен беше той. 
 
Симов: Корнелия Нинова ще прецени дали да се кандидатира отново 
 

Преди заседанието Александър Симов коментира, че смени по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Корнелия Нинова ще бъде кандидат зависи от нейното собствено решение. 

Не виждам драматизма тук, чисто уставно процедурата е да се потвърди оставката на Корнелия Нинова и да насрочим целия цикъл от отчетни избори и избор на нов лидер, добави Симов. 

Според него това е новото начало, към което трябва да се върви. 

В БСП продължава да има много съмняващи се, че Нинова наистина ще се оттегли. 

"Срамна история. Отчаяни опити за лично спасение" 
"Време е да затворим една срамна страница в историята на партията, но и да не забравяме и какво се е случило, за да не се повтарят тези неща, които доведоха до наистина едно идейно, организационно, както виждаме, и електорално катастрофално състояние на партията в момента", каза председателят на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС) Иван Таков. 

Това са някакви отчаяни опити за своето лично спасение, което прави Корнелия Нинова, каза още той. 

По думите му оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, за нови хора, нови идеи. Трябва да се върнем към нашите изконни ценности, за да вървим напред и БСП да се върне на полагащото ѝ се място като първа политическа сила след време. 

Ние имаме вярата, че отсега нататък БСП ще поеме по един нов път и ще отворим една нова страница за цялата партия и за лявото в България, каза председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков пред журналисти пред централата на БСП. 

Той припомни, че по искане на Младежкото обединение в БСП Корнелия Нинова си подаде оставката, беше свикано и заседание на Националния съвет на БСП. На това заседание днес очакваме да има конструктивен разговор и диалог за бъдещето, и на него да бъде избран временно изпълняващ председател – един от заместниците на Нинова, както е по устав, подчерта Вълков. 

3 коментара
16 Юни 2024 13:21 | djumalia.
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

esenta 6te ste pod praga i izv1n parlamenta 6te se borite samo za subsidia.


16 Юни 2024 16:07 | Калинкиии
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Зафиров и Гуцанов до вчера и лижеха задника, сега били срещу нея! За балъци ли ни имат тези? Нищо няма да стане, просто тази партия вече ще се бори да минава бариерата за влизане в Парламента! Това направи Нинова от една 130 годишна партия!


17 Юни 2024 14:20 | ,,,,,,,,,,,,,,
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Гнусните комуняги, наследници на убийци, самите те крадци от класа, трябва да изчезнат завинаги.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар