Премиерът дава милиарди за хората и бизнеса, за да се справят в ситуацията 

26 март 2020 07:06   3 коментара   5562 прочита


 
Премиерът Бойко Борисов съобщи на извънреден брифинг, че правителството отделя половин милиард лева за увеличаване на разходите за МЗ, МО и МВР. 4, 5 милиарда ресурс отделя правителството за икономически мерки по време на извънредното положение. 

Правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи, каза още Борисов. 

"Капитализира се Българската банка за развитие - с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще подкрие държавата, а останалите 40 - работодателите. Освен това, утре на Министесрки съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите", каза още Борисов. 

"Това, че продължават да са във фирмата на своя работодател, ни дава гаранция, че ще могат да изплатят кредита", заяви финансовият министър Владислав Горанов. 

Премиерът обяви, че плащането на данъците се отлага до 30 юни. 

Той увери, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Борисов информира, че към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус. 

„Ние като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят. 

„Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите опоненти продължават да го пропускат“, посочи премиерът. 

„Когато се изготвят икономически мерки за неопределен период от време, няма учен в света в момента, който да каже месец, два, три, година. Няма институт, който да каже, че има лекартво или ваксина за COVID-19“, каза Борисов. 

По думите му самият той лично е попитал израелския премиер за начините на тестване за коронавирус. „Той каза, че няма бърз сигурен тест. Техните лаборатории считат, че по-рано от 8 седмици и те нямат да могат да създадат“, каза Бойко Борисов. 

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, категоричен бе Борисов. 

3 коментара
26 Март 2020 11:07 | �������
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Премиерът дава милиарди...
Уникални идиоти сте...


26 Март 2020 16:18 | Не намирайте кусури!
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Премиерът даде/от джоба си/. Премиерът осигури... Премиерът... Вече не е нужно да му се хващаме на глупавите и отдавна познати изрази. Колелото му се е търколило и трудно ще го спрем. Нека продължи да си се хвали от първо лице. Как пък никой друг "не направи нещо", а само той?! Не! Убеждавам се, че думите ми не достигат, за да му направя точната характеристика.


26 Март 2020 16:37 | ���������
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Той е хранил с Хумана дъщеря си през 1997 ма година, нищо, че тя тогава е била на... 14 години :)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар