Прегледът при специалист трябва да се доплаща

07 октомври 2010 00:20   3262 прочита
Новият здравен министър Ст. Константинов с парламентарния шеф Цецка Цачева
Новият здравен министър Ст. Константинов с парламентарния шеф Цецка Цачева


Новият здравен министър Ст. Константинов с парламентарния шеф Цецка Цачева

Новият здравен министър Ст. Константинов: , Държавните болници - 120, лечението в тях на здравноосигурените - безплатно

Със 123 гласа “за”, 58 "против” и 12 "въздържали се” НС гласува оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова и назначаването на нейно място на д-р Стефан Константинов.

За мен е голяма чест да застана пред вас в качеството си на предложен за нов здравен министър. Дойдох със свито сърце, но след началото на заседанието се успокоих. Няма да има "мяу и бау”, а ще кажа какво искам да се направи в здравеопазването. Това не е стратегия, не е концепция, но ще ви дам възможност да разберете какво мисля, заяви от парламентарната трибуна д-р Стефан Константинов. Той помоли министър Дянков да направи поправка в сведенията за него и да запише, че има едно дете, защото в противен случай ще трябва да обяснява на жена си къде е второто му дете.

Д-р Константинов се обяви за промяна статута на общопрактикуващите лекари, въвеждане на доплащането на клиничните пътеки, намаляване броя на болниците и създаване на държавни лечебни заведения от национално значение, в които лечението за осигурени ще бъде безплатно. По думите му ще останат между 100-120 държавни болници, защото 350 били много за 7 милиона души.

Предвиждам запазване ролята на общопрактикуващия лекар като институция, гарантираща базовото медицинско обслужване на населението. Нереалистичното изискване за 24-часово разположение на общопрактикуващите лекари, представени под странната форма на еднолични търговци, в повечето случаи е имитация на осигурено обслужване на населението. Обслужването най-често се поема от спешните центрове или спешното отделение в болницата, обясни Константинов. Това изисква решаване на въпроса с работния ден на общопрактикуващите лекари и създаване на центрове или лекарска консултация в нощните часове и почивните дни, допълни той.

С въвеждане на доплащането пациентите ще имат директен достъп до специалист, като заплащат част от цената на прегледа. Реално в момента подобно доплащане съществува. Като включим двете потребителски такси - плащане първо при общопрактикуващия лекар, а след това и при специалиста, без достъпът да е свободен, уточни новият министър. Достъпът до специалист на диспансеризираните пациенти, хората с тежки състояния, бременните, децата, ще остане както досега - свободен, каза той и допълни, че потребителската такса трябва да бъде 1,40 лева за всички, с изключение на социално слабите хора и децата.

Би било удачно законодателството да регламентира структуроопределящи болници да са от национално значение и да им се осигури финансиране, даващо възможност да гарантират качествено лечение на всички български граждани. Броят и разположението на тези болници трябва да отговаря на броя на населението и да обхваща цялата страна. Собствеността на лечебното заведение няма да бъде критерий, обясни още Константинов. По думите му структуроопределящите болници ще имат по-висок коефициент на определяне на бюджета си, но в замяна лечението на здравноосигурените ще бъде безплатно, т.е. доплащането - забранено.

Константинов обеща да бъдат увеличени заплатите на лекари и медицински служители и да въведе предлаганата от предшествениците му здравна карта. Той се ангажира да се лиши и от някои от заместниците си и да назначи други. Новият здравен министър декларира, че сам ще си тръгне от поста, ако не срещне подкрепа или не се справи с проблемите в сектора.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар