Предлагат механизъм за отзоваване на депутати

16 декември 2012 21:30   4 коментара   5334 прочита
Снимка: архив БГНЕС
Снимка: архив БГНЕС


Снимка: архив БГНЕС

Да бъде въведен механизъм за предсрочно отзоваване на народни представители, общински съветници и кметове по инициатива на избирателите. Това предлагат от Движение „Модерна България”, в което членуват повече от 60 граждански организации.

От движението обявиха, че ще организират национална подписка с искане за провеждане на референдум за смяна на сега съществуващата система. Предлагат националното допитване да се проведе едновременно със следващите парламентарни избори.

„Когато един съветник или депутат, или кмет, направи определени простъпки - напусне листата, с която е избран, конфликт на интереси, друго, въпрос на преценка по инициатива не на партията му, а на избирателите, да се стартира процедура за отзоваване”, обясни идеята Борислав Цеков от Движение "Модерна България".

източник: btvnews.bg

4 коментара
17 Декември 2012 04:47 | 555
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Браво на Движение "Модерна Българи"! Най-сетне някой да предложи нещо умно и полезно за народа! Успех, ние сме с вас, но направете така, че и ние които сме в чужбина да можем да гласуваме на референдума!


17 Декември 2012 10:03 | 777
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Наистина инициативата е много добра, но едва ли ще бъде подложена на обсъждане или и тези списъци ще изчезнат, както много други. Аз лично ще се подпиша за това защото нито един депутат или общински съветник е избран за такъв какъвто става в последствие "независим". В цял свят няма такова чудо, но пак ще се повторя, като гледаме толкова години едни същи физиономии в парламента едва ли ще бъде допуснат такъв референдум и все пак аз съм за.


17 Декември 2012 11:59 | !
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

555, но защо не сте останали в България да се борите. Ако искате и Вие да сте полезен за народа, върнете се в България, за да гласувате и на референдуми. Не вярвам, че от чужбина ще почувствате реално по сила и характер проблема, какъвто и да е той, подложен на референдум, и че ще гласувате като потърпевш и заинтересован от него.
Да! Пожелавате успех на борбените, но Вие разчитате на чуждата борба и активност, на тези, които сме останали в България. Искате да получите нещо на чужд гръб. Е как да повярваме, че сте патриот и, че ще гласувате " съвестно"?


18 Декември 2012 18:07 | Аз съм Гад
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Отзоваването-бързо и лесно на база собственоръчно подадена декларация са самоотвод в случаи на конфликт на интереси, корупция и т. н. от кандидата за народен представител, нотариално заверена и изпратена в ЦИК.
Кандидатът декларира, че приема 11-20% от гласовете в СВОЯ избирателен район за достатъчни. Декларациите /копия/ се залепят ПРЕД избирателните секции и гласоподавателите виждат, кой пристъпва с чисти намерения /подписал/ и кой се гласи да ги мами предварително /ще го разпознаем по това, че не е подписал/.
Лично аз, няма да гласувам за никого, АКО НЕ ПРЕДСТАВИ ПОДОБНА ДЕКЛАРАЦИЯ.
С гоко ще бъде заменен?
Просто е:
При отзоваване, в конкретния избирателен район, депутат става автоматично получилият следващ по брой гласове на последните избори.
Без значение, от коя партия е.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар