Повечето украински бежанци са напуснали фургоните в Елхово и са заминали за Румъния

27 ноември 2022 14:26   2 коментара   2835 прочита
Снимка: iStock
Снимка: iStock


Снимка: iStock

Останалите украинци утре ще бъдат транспортирани и настанени в държавна база в Приморско

Повечето от настанените във фургоните в Елхово украински бежанци са напуснали временния център и са заминали за Румъния, предаде БТА. Останалите украинци утре ще бъдат транспортирани и настанени в държавна база в Приморско, съобщи областният управител на Ямбол Георги Чалъков.

Двадесет и един украинци са отпътували на собствени разноски за Румъния със същата туроператорска фирма, с която са пристигнали преди няколко седмици в България. Сами са си организирали транспорта, уточни областният управител. 

Към момента в транзитния център в Елхово остават 12 украински граждани. За изхранването им се грижи Българският Червен кръст. Всички фургони са оборудвани с отоплителни уреди, имат и санитарните възли. „Имат условията, не можем да кажем, че са като хотелски, но все пак са такива, че позволяват прилично пребиваване“, коментира Чалъков.

След изпращането на бежанците към базата в Приморско, фургонният лагер в Елхово остава в готовност да приема нови украински граждани. „Оставаме в готовност - всеки, който има нужда от подслон в този транзитен център, да бъде настанен“, каза още областният управител на Ямбол.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през държавната граница с Турция.

В края на май т. г. в центъра бяха настанени временно над 650 украински бежанци от хотелите по Черноморието. Те останаха там 72 часа, докато бъдат транспортирани към държавните бази за настаняване./нова тв

2 коментара
27 Ноември 2022 17:00 | поручик Ржевский
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Ами ето го решението на проблема - пратете ги всички в такъв лагер и те сами ще си бият камшика към Румъния или където си искат, а тук ще останат наистина нуждаещите се, които са готови да се интегрират. Въпросът е защо не са останали направо в Румъния, като са минали през нея на път за България, щели са да си спестят масрафа? Друг е въпросът, че мамалигарите едва ли ги настаняват в 4-5 звездни хотели в Мамая или другаде по Черноморието им, но това си е тяхна работа.


28 Ноември 2022 07:55 | Човек
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Отдавна трябваше да стане на тия търтей
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар