Поредна заплаха от застрояване на Черноморието

16 май 2017 10:14   4 коментара   3504 прочита
Протести против застрояването по Черноморието се провеждат от години. Сн.: Bulphoto
Протести против застрояването по Черноморието се провеждат от години. Сн.: Bulphoto


Протести против застрояването по Черноморието се провеждат от години. Сн.: Bulphoto

Природозащитници предупреждават за нова заплаха от застрояване на Черноморието и затова ще протестират довечера пред Народното събрание.

Опасността идва от законопроект, който ще позволи инвеститорите да строят в най-апетитните райони край брега на морето.

С промени в Закона за опазването и ползването на земеделските земи се урежда удължаване на срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. Предложението е да се удължи шестгодишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности върху земеделски земи със сменено предназначение, да се върне старият статут.

Според сега действащия регламент това трябва да се случи до края на месец май тази година. Одобреният на първо четене законопроект предвижда този срок да се удължи с още три години.

Природозащитниците настояват законопроектът да бъде оттеглен. Те отхвърлят аргументите на вносителите на проекта, че с промените се защитават интересите на малкия бизнес. Напротив - защитават се крупни икономически интереси, твърдят природозащитниците.

БСП на свой ред предупреди в парламента, че няма никаква предварителна оценка какви обекти, какви терени засяга предлаганото законодателно изменение и определиха законопроекта като лобистки.

От левицата споменаха миналата седмица местностите Карадере, Камчийски пясъци, Иракли, но отказваха да отговорят знаят ли кои са лицата, компаниите, в полза на които евентуално се прокарва проектът в пленарна зала още тази седмица.

Димов: 3 години, за да се завършат проектите

По Нова екоминистърът Нено Димов каза във връзка с проекта и протестите, че "даването на разрешение не означава, че то ще се случи".

"Не виждам нищо лошо хората, които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Това трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда”, коментира Димов.

В кабинета Димов е представител на Обединените патриоти, които са и вносители на законопроекта.

„Устройственият план дава правила, когато го няма, се дава възможност за корупция. С този законопроект се дава възможност още три години, който не е успял да реализира досега проектите си, да има още време да го направи”, заяви министърът на околната среда.

източник: dnes.dir.bg

4 коментара
16 Май 2017 20:30 | Васко
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Да бе, голяма заплаха, която се ражда само в главите няколко болни хора. Ако имам частен имот на морето и искам да го ползвам, за да си изкарвам прехраната, няма сила на земята, която да ме спре. Ако държавата ми забрани, тогава да бъдат така любезни да ми покрият загубите.


16 Май 2017 23:02 | Иван
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Дано хората, които са отишли на този протест да не са от зелената мафия на Прокопиев и Белев!


16 Май 2017 23:38 | Виолета
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Каква поредна заплаха какви 5 лева. Предлага се удължаване на законопроект, който действа от години. Защо не протестираха, когато бе приет? Защо не протестираха, когато действаше? Сега изведнъж се оказа заплаха. После кажете, че няма нищо нагласено и зелените не си търсят само поводи да протестират срещу нещо и някого.


17 Май 2017 08:57 | Алена
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Платените протестръчета отново са организирали скалъпена акция, а в исканията им няма нищо смислено.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар