Подневни санкции за шофьорите без „Гражданска отговорност“

20 май 2010 00:12   2261 прочита

24% от автомобилите у нас се движат без задължителната застраховка

Въвеждане на подневни санкции за липсваща „Гражданска отговорност“ и следене с камери на пътя - тези мерки обмислят от Комисията за финансов надзор, за да се справят с все по-големия брой водачи, които отказват да си направят задължителната полица. Зам. председателят на комисията Емил Атанасов съобщи вчера, че в момента 24% от колите на пътя се движат без задължителната застраховка.

Само от декември миналата година до средата на май тази година обхватът на „Гражданската отговорност“ е намалял от 80 на сто на 76 на сто от автомобилите. Председателят на асоциацията на застрахователите Орлин Пенев заяви: „Това е много сериозно намаление. Възможността да ни сложат граничен контрол е напълно реална. Ако ни сложат граничен контрол, това означава, че трябва да носим зелени карти“.

От финансовия надзор обмислят подневни санкции за тези, които нямат застраховка „Гражданска отговоност“. „Мерките срещу нарушителите включват и посериозно следене от страна на компетентните органи на водачите, които управляват автомобилите си без сключена застраховка, включване евентуално на камерите, които използват, за да могат да бъдат разпознавани, съответно санкционирани“, каза още Емил Атанасов.

Председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев смята, че тази мярка, както и следенето с камери, няма да доведат до нужните резултати. Според него „на всички, на които им липсват такива застраховки, трябва да бъдат сваляни номерата и след като отидат да си вземат номерата, да оставят валидна застраховка за една година.“

Пенев бе категоричен, че цената на задължителната полица ще се покачва бавно, но не се ангажира с конкретни цифри.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар