По 5000 лв. глоба за "хулиганите на плажа" искат спасителите

07 септември 2010 00:06   1957 прочита

От началото на месеца повечето морски плажове на юг вече са неохраняеми. Въпреки че сезонът още не е приключил, до края на септември спасители ще има единствено на плажовете в най-големите курорти. В същото време от Асоциацията по водно спасяване настояха за повече права за морските гардове, включително да могат да глобяват нарушителите на плажа. Всеки спасител може да разкаже поне за няколко случая, в които недоволни плажуващи влизат в спор с тях, дори налитат на бой. Обидите и грубото отношение са ежедневие.

“Господин на средна възраст, около 50 години, с три деца - направихме му забележка, че трябва да излезе от водата с децата си, защото няма как сам човек три деца да гледа, а той заяви, че е от БЧК в София и знаел много добре какви са опасностите. Съответно ви казвам, че миришеше на алкохол от два километра, с извинение”, разказва председателят на Асоциация по водно спасяване - Бургас Николай Иванов по bТV.

Агресията на летовниците се увеличавала при червен флаг, когато къпането в морето е абсолютно забранено. Затова от Асоциацията по водно спасяване настояват да могат да глобяват “хулиганите на плажа”.

Едно от предложенията е глобите за нарушения на плажа да са колкото и тези за нарушаване на обществения ред, или до 5000 лева. Предвижда се за реда да следят съвместни патрули с общинската полиция.

Въпреки че през септември морето не е толкова опасно, колкото в края на август, когато се появяват подводни течения и дънни ями, добре е да знаете, че много от плажовете на юг вече са без охрана. На бургаския плаж спасители ще има до края на следващата седмица.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар