Плевнелиев: МИЕТ днес проверява всички по енергийната верига

07 май 2013 16:00   1 коментар   5215 прочита
Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, каза Росен Плевнелиев. Сн.: БГНЕС
Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, каза Росен Плевнелиев. Сн.: БГНЕС


Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, каза Росен Плевнелиев. Сн.: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че МИЕТ днес проверява всички по енергийната верига, не само “зелените“, но и “кафявите“, заводските централи, ядрените централи. Всички те трябва да отстъпят в преговорите за намаляване на цената на тока, смята той.

"Всички са обект на проверки, за да може на базата на истината кой какво и защо прави да се родят промените в българската енергийна стратегия", обасни президентът.

Той заедно със служебния министър на икономиката и енергетиката Асен Василев участваха в подписването на договори за енергийна ефективност, предаде БГНЕС.

Зелените енергии са производството на ток от ВЕИ, а кафявите от ТЕЦ.

Производството на електроенергия от голяма част от вятърните и фотоволтаичните централи бе ограничено за пореден път и днес.

Има много неефективности в системата, не само ЕРП-тата са удобните виновници, каза още президентът.

"ЕРП-тата са само 9 ст. от 1 лв. в сметката на българските граждани, ние искаме да осветлим всички по веригата. Ние искаме да посочим какво правят държавните монополи, искаме да видим и неефективностите там", заяви той.

"Затова не само ДКЕВР, но и Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и Инспекторатът на МС, и ЕК, и Световната банка, всички днес работят с екипите на МИЕТ за да видим в цената на тока кой какво прави и да имаме решение не на парче, а цялостно решение", продължи Плевнелиев.

Със сигурност зелените трябва да отстъпят, но и мините, и ядрената енергетика, и заводските централи, абсолютно всички трябва да седнат на масата за преговори, смята държавният глава.

„Някой можеше ли да си помисли, че договорите с ЕРП-та ще станат публични? Ами, станаха. Някой можеше ли да си помисли, че либерализацията може да стане за 3 месеца? Ами, ще стане, ДКЕВР вече си написа наредбата, а ЕСО е на финална права да бъде отделен от НЕК”, отбеляза още Плевнелиев.

„Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, а най-умните инвестиции не са в количество, а в качество. Енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация – това е „Големият шлем“ на България“,* каза още държавният глава.

Той изрази надежда, че националната програма за енергийна ефективност „ще стартира много скоро“, като първоначално се предвижда да бъдат санирани близо 200 обекта. Делът на европейското финансиране в проектите по програмата беше увеличен от 50 на 75 на сто, припомни президентът и призова гражданите да се възползват от възможностите, които ще доведат до двойно намаление на разходите за електричество, обяви президентът Плевнелиев.

Докладите на ЕК и Световната банка от проверките в българския енергиен сектор трябва да излязат единият на 15 май, а другият - седмица по-късно, каза Асен Василев.

„Енергийната ефективност не е абстрактен термин, а има конкретни измерения в намаляването на сметките за ток и парно и ограничаване на климатичните промени, повишаване на жизнения стандарт на хората и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“, заяви на церемонията министър Асен Василев.

Проектът, финансиран с близо 8.5 млн. евро от Международния фонд „Козлодуй“, ще осигури годишно спестяване на енергия в размер на 27.75 млн. кВч и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 9.63 тона годишно. По същата програма ще бъдат санирани 75 сгради в големите общини и 168 сгради в малките общини. Програмата не изисква съфинансиране от страна на получателите, поясни министър Василев.

Президентът изрази надежда, че освен програмата за енергийна ефективност за публични сгради, скоро ще започне и националната програма за енергийна ефективност и саниране на частни жилищни сгради - с рехабилитация на 200 сгради. Росен Плевнелиев отбеляза още, че служебното правителство преговоря с ЕК по Договора за партньорство до 2020 г. енергийната ефективност да бъде финансирана по две оперативни програми - "Растеж и инвестиции" и "Регионално развитие".

Президентът допълни, че това е смислен национален приоритет, от който печелят милиони българи. В момента произвеждаме 13 000 мегавата електроенергия, ползваме от 2000 до 4000 мегавата, посочи Плевнелиев. Той попита къде са били тези дебати и цифри по време на референдума за АЕЦ "Белене" и да се каже на българския народ има ли смисъл от инвестиции в нови мощности или най-смислената инвестиция е тази, която подобрява живота на милиони българи.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
07 Май 2013 20:33 | за ГЕРБ !!!!!!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)


за случая у Петрич!?!
да се провери при кой нотариус е минала сделката !
там явно са представени фалшифицирани документи за това преустройство : разрешителни, проекти /да се провери в Общината - Петрич, арх. Божиков-какви ги е надробил /, схеми/у Благоевград -агенцията/ ! и срещу този или тези да се повдигне обвинение ?! после на основание на осъдителната присъда . държавата да развали сделката с Андон Червенков ! държавата това сме Ние ! не може секи да краде ...и всички да си мълчат .
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар