Пендаровски: ЕС спасява образа на България с вписването на българите в конституцията ни

23 април 2024 13:18   4 коментара   2219 прочита


Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, включено като условие в преговорната рамка на страната за членство в ЕС е станало, за да бъде спасен образа на България, след като ЕС е отхвърлила другите български искания, заяви в интервю за Канал 5 президентът на Северна Македония и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски, цитиран от БТА.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, заяви Пендаровски.

Според него, въпреки, че ВМРО-ДПМЕ разговаря по различен начин с чуждестранните дипломати и със своя електорат, ако партията направи следващото правителство в Северна Македония, промени в конституцията няма да бъдат гласувани, защото трудно биха могли да обяснят, след години изявления, че с преговорната рамка се цели българизация на страната, това е било само изборна тактика.

Пендаровски отново цитира кандидата за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, че „историята не е условие за започване на преговорите” с ЕС, поясни, че в преговорната рамка освен Договора за приятелство и добросъседство присъстват и Договорът от Преспа с Гърция и Охридския рамков договор, и единственото условия в нея е българите да бъдат вписани в конституцията на страната.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Ако не ни искат там (в ЕС), ще намерят друго. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Попитан за изявлението си, че Гоце Делчев е бил българин, който се е борил за независима Македония, Пендаровски заяви, че „тази позиция за Гоце Делчев е единствена възможна и най-близка до историческата истина”.

„Не казвам как се е чувствал, а как се е декларирал във време, когато не е имало македонска държава. Но факт ли е за какво се е борел? Няма исторически данни Гоце Делчев да се е борил за Санстефанска България или за присъединяването на Македония към България, а се е декларирал, така, както пише в документите. От къде е взимал заплата като учител”, заяви Пендаровски.

Според него в съвместната историческа комисия не е имало напредък, защото „освен един-двама историци от българската страна” всички са се държали не като историци, а като политици, за да „се харесат на българските политици”.

„Те искат да открием тъмните петна в нашата история, защото била комунистическа, а те бяха най- твърдият комунизъм в тогавашна Европа, след Източна Германия, Румъния и Албания. Кой на кого чете лекции?”, попита Пендаровски.

Обръщението „къде си, любов (любави)”, към Бойко Борисов, което в предизборната кампания в Северна Македония беше използвано във видеоклипове на ВМРО-ДПМНЕ срещу Пендаровски, той нарече пропаганда, обяснявайки как е искал да се обърне към Борисов, по време на среща в Сараево с рефрена на футболните фенове „юнаци”, но понеже видял, че до него стои премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и с „лошия си български” произнесъл "къде си, хубави", а пропагандата го извъртяла на „любави”.

Пендаровски разказа и за срещата си с българския президент Румен Радев, по време на инаугурацията му през 2019 г. Тогава Радев беше първият президент, с когото Пендаровски се срещна в резиденцията на президента на Северна Македония Вила „Водно”. Според разказа му, в кратката 20 минутна среща, която по традиция минава куртоазно, за негова изненада Радев е „започнал с жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Посочил е, че той трябва да бъде изпълняван така, както Северна Македония изпълнява договора с Гърция, а Пендаровски е пояснил, че докато договорът от Преспа е международен, този с България е двустранен.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, посочи Пендаровски.

В интервюто си той посочи, че със забавянето на членството си в ЕС Северна Македония пропуска възможностите за усвояване на средства от различни европейски фондове, а по повод очакваните резултати от изборите, които ще се проведат в сряда заяви, че „първият изборен тур за президент е само загрявка за втория тур, когато ще се реши окончателно”, кой ще бъде президент на страната в следващите години./Факти.бг

 

4 коментара
23 Април 2024 14:57 | ЯАОЯЕО
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

ИЗМЕТ


23 Април 2024 14:59 | Джумалия
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Вие имате ли държава бе пумяри


23 Април 2024 20:43 | МАКЕ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ТИЯ ПОМИЯРИ НЕКА ИЗПЕЯТ ЙОВАНО ЙОВАНКЕ НА СЕГАШНИЯ ИМ ЯЗИК И КЕ
ВИДИТЕ КАКОВ МАЙТАП КЕ ПАДНЕ!!! ПРИ НИХ НАПРИМЕР -ВОЙВОДАТА Е
ТЕЖКО РАНЕН ВО ГЛАВАТА СЕГА СЕ ЧЕТЕ-ВОЙВОДАТЕ Е СО ТЕЖКО ПОВРЕДЕНА
ГЛАВА!!!!


24 Април 2024 10:05 | ха ха ха
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тази смехотворна държавица с още по-смехотворни управляващи няма да спре да бълва омраза срещу България. И това че изобщо не им обръщаме внимание ги нахъсва още повече




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар