Отложиха заседание на съвета на ЕС ,свързано със Северна Македония

07 ноември 2020 06:35   2 коментара   2636 прочита


Видеоконферентното заседание на Съвета на ЕС, на което министрите на външните работи трябваше да обсъдят започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към общността е отложено. То трябваше да се състои на 10 ноември, но вече не фигурира в календара на Съвета. 

Заседанието е насрочено за 17 ноември. 

Припомняме, днес България уведоми Европейската комисия, че не може да приеме предложената към момента преговорна рамка за ка Северна Македония. 

По-рано бяха изказани множество пожелания и препоръки до 10 ноември да бъдат намерени решения по спорните въпроси между София и Скопие, но е практически невъзможно това да стане в рамките на близките три дни. 

 

Искаме юридически гаранции за условията ни към Република Северна Македония 

Вероятно до 17 ноември ще бъдат предложени компромисни решения, за да може да започнат преговори с двете страни от Западните Балкани. 

Страната ни не прие преговорната рамка за Северна Македония и проекта на декларация към нея с аргумента, че те не дават необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. 

Компромис за Северна Македония предлагат от Германското председателство на ЕС? 
Компромис за Северна Македония предлагат от Германското председателство на ЕС? 

Без правни гаранции България няма да даде съгласието си 

За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка, тъй като Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. 

Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме, посочват от МВнР. 

2 коментара
07 Ноември 2020 18:51 | Стефанов С.М.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Нормално и очаквано. Това отлагане със седмица ще е време за натиск, защото ония от ЕС знаят за колебливите ни ръководители. И е много вероятно да успеят. Но ако стане това, ще бъде окончателния край на българската политическа класа.


07 Ноември 2020 20:44 | поручик Ржевский
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Искат още време да ни натискат. Какво като е в карантине швабата, да си приказват по Интернет!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар