Отлагат наредба Н18 за касовите апарати

29 януари 2020 07:58   1 коментар   3196 прочита


Отлага се влизането в сила на промените на наредбата за касовите апарати с шест месеца. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Владислав Горанов, представители на НАП и бизнеса, ден преди обявения пореден протест. Наредбата изискваше до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време 

Срещата в Министерството на финансите продължи повече от три часа. Хотелиери, ресторантьори и търговци са недоволни, защото смяната на софтуера ще отнеме време и ще предизвика много разходи, а данъчните ще имат достъп до цялата информация, свързана с бизнеса им. След срещата Владислав Горанов заяви, че с "неудоволствие" съобщава, че се отлага влизането в сила на промените. Министърът не спести личното си мнение, че няма пречки наредбата и сега да се изпълнява. Отлагането обаче няма да промени философията ѝ - тя ще цели да извади на светло сивият сектор. 

Ричард Алибегов - Българска асоциация на заведенията: Бяхме чути. Имаме още теми, които трябва да разискваме. Ще направим и работни групи, заедно с Министерството на финансите и мислим, че така ще имаме една работеща Наредба Н-18 след шест месеца. 
Владислав Горанов - министър на финансите: В кратки срокове в следващите седмици ще проведем в работен формат няколко срещи по отношение на регламентирането от страна на приходната администрация и прилагането на режима на запечатване на търговски обекти, тъй като техните опасения, свързани с прилагането на наредбата са свързани и с това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за запечатване на търговски обекти. 
Вени Петрова - Българска хотелеиeрска и ресторантьорска асоциация: Това, което призоваваме нашите структури, е от утре да не реализираме притеста, който е обявен за 12 ч. Мисля, че постигнахме достатъчно на този етап, мисля, че имаме още възможности. 
От бизнеса продължават да настояват да бъде намален на 5% ДДС за хотелиери и ресторантьори.  Mинистърът беше категоричен, че промени в данъчната система не се предвиждат. BNT

1 коментар
29 Януари 2020 21:17 | �������
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кога държавата ще извади на светло плащанията и разходването на парите на данъкоплатците!
КОГА? Платежно по платежно!
Не селяндура от Банкя, да плаща 4 милиарда авансово за 8 самолета които никога няма да дойдат!
С неудоволствие съобщавал тая подлога Горанов... ма.... ти да е.... аааа боклук
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар