От днес: Започва подмяна на личните документи на над 2 млн.българи

15 януари 2020 09:02   1 коментар   3728 прочита


Над 2, 2 млн. българи ще трябва да си подменят личните документи тази година, защото валидността им изтича. От МВР съветват хората да подадат заявления сега, когато още няма опашки или да го направят по електронен път, предава bTV. За да не се образуват опашки – в Пловдив мобилни екипи на МВР започват подмяна на личните документи извън полицейските управления.

Акцията стартира тази сутрин от Комбината за цветни метали край града, където на място, за улеснение на работещите, ще им бъдат издадени нови документи. „Целта е да намалим напрежението при предстоящата подмяна на българските лични документи. В този завод работят около 2000 души, процесът е организиран, всичко се прави на място, хората не трябва да носят нищо.

С представител на компанията уговаряме предварително техническите подробности“, обясни Костадин Марков, началник сектор „Български документи за самоличност“ към ОД на МВР-Пловдив. Процедурата е същата, но се пести време. В мобилните пунктове може да се подменят лична карта, шофьорска книжка и паспорт. От МВР поясниха, че не е нужно хората да чакат да им изтекат документите и могат да се възползват от услугата и по-рано. До края на 2020 г. 220 хил. души от пловдивска област трябва да подменят изтичащите им документи. блиц

1 коментар
15 Януари 2020 12:02 | луд умора няма
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ето как ще ни накарат да си подменим личните документи два пъти - влязла е в сила промяна в Закона за личните документи през 2019 г. че личните документи от 01. 10. 2020 трябва да са с чип с биометрични данни, за да се отговори на Европейските регулации. Само че готовност за издаване на такива МВР ще има едва през април 2021. Дори и издадените преди това лични карти да останат валидни в България, те едва ли ще са валидни в ЕС.
Никой не коментира този въпрос, а призивите са да отиваме по-рано за подмяна на личните документи, за да не се създава натрупване. А колко време ще важат тези документи в България и най-вече в ЕС никой не се и сеща да попита.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар