От днес глобяват за несвалени стикери от колите

06 октомври 2012 11:19   5 коментара   14256 прочита


Нова глоба за шофьорите влиза в сила от събота. Санкция от 50 лева грози всеки, който не е отстранил старите си стикери, които поставяха застрахователите при сключване на „Автокаско”.

В полунощ изтече тримесечният гратисен период, който законът беше предвидил, за да може всички шофьори да изчистят от стъклата на автомобилите си лепенките, които предупреждават, че колата е застрахована и маркирана срещу кражба, предаде bTV.

Промените в Кодекса за застраховане бяха приети още миналото лято, но влизат в сила от днес.

Според текстовете на закона е забранено поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено посочват, че за колата има сключен застрахователен договор. Законът забранява на застрахователите да изискват колата да бъде маркирана.

Санкцията за застрахователните компании, ако изискват от клиентите си поставянето на някакъв знак, е между 30 000 и 60 000 лв. за първо нарушение и до 120 000 лв., ако то се повтори.

Преди седмица Асоциацията на българските застрахователи обяви, че кражбите на автомобили са паднали с 40% за последната година, след като беше отменено маркирането за застраховката.

източник: dnes.dir.bg

5 коментара
06 Октомври 2012 17:44 | Боже господи
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Боже господи, накъде се е устремила нашата България ??? Все повече глоби, все по високи, често абсурдни ! Явно на държавата са и нужни пари, в противен случай ТВОРЦИТЕ на тези глоби биха измислили други наказания - например десет или двайсет ТОЯГИ НА ГОЛО, нещо което би било прието от мнозинството с оглед на финансовата драма изживяващ всеки един обикновен българин ! Много, ама много би ми се искало служителите на КАТ да дават своят реален принос за безопасността и приятното и безметежно присъствие на всички водачи по нашата национална пътна мрежа ! Но това е химера ! Заставането на най неподходящи места с оглед на безопасността, чакането на пусия, безпричинното спиране на водачи, си остават запазена марка на българските катаджии !! В по голямата част на Европа лепенето на стикери за застраховка не съществува, а пътната такса например във Велкикобритания се поставя в джоб коъто леко се лепи на стъклото а самият диск е просто поставен и можеш да го свалиш ! Да се защитим


06 Октомври 2012 17:50 | 10
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Удар в 10-ката ! В Народното събрание попадат хора с много ниска обща култура и знания кото се сбират в малка шепа ! Евалла ! Не се учудвайте ако измислят да се плаща и глоба за бедност ! Циркът е пълен !


07 Октомври 2012 01:32 | Политолог
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Защо се чудите, догодина има избори, трябва да се плаща за преизбиране, след като Европа ни видя хала и крадливата същност отнякъде трябва да се вземат тези пари. Всичко друго ни е наред, само стикерите, паспортите, номерата на колите не са в ред, затова дайте да ги уредим.


07 Октомври 2012 02:51 | Kuka
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Слагай стикер, махай стикер... Тцтцтцъц


07 Октомври 2012 08:08 | нямазначениеимето
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Имамеднопитанедокогащегитърпимбехорадокога?! ТолковачестниипочтениличностиимавБългария!.... аниесамоговоримнамирамеслабости!
Микатознаемкакставатхубавитенещаизборътевнашитеглавииръце!
акоискамчесиналепимцелатаколаустикерибарабарсъсстъклатаивратитеиурадиаторачесложимоничемикажат! налисъмсиплатил! ясакамусловиянапато...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар