Още 5-6 години живот за винетката

27 януари 2011 00:08   2272 прочита

До две седмици ще започне процедура за избор на консултант за въвеждане на електронна тол-система по българските пътища, при която се плаща на изминат километър, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По думите му България нямала необходимото “ноу-хау” и ще се търси консултант, който ще провери всички системи и правила.

Въвеждането на такава система ще отнеме четири-пет години, но според него през 2015-2016 г. ще е готова. Не искаме да правим такава система при липсващи магистрали, каза още министърът.

Според него тол-системата е скъпо упражнение и даде за пример Словакия, където струва 500 млн. евро. Държавата не плаща нищо обаче, защото става въпрос за концесия и концесионерът влага пари. Добър примерa е Брюксел, където има пълно съвпадение на системите, посочи още Плевнелиев.

Той обясни, че Словакия е въвела тол-системата през 2008 г., а България вече е закъсняла.

Когато страната ни въведе електронната система за събиране на такси по пътищата, тогава ще има достатъчно средства, за да може да се оправят всички дупки, каза министърът, който уточни, че около 400-410 млн. лв. трябват, за да се “елиминират” тотално дупките по пътищата.

Европейската банка приема винетките като временен период, най-разумни са електронните системи за таксуване, каза още Плевнелиев.

Министърът очаква 197 млн. лв. приходи от винетки през 2011 г., като през изминалата година са били 195 млн. лв. Завишават се глобите за пътуване без винетка или за фалшива - за леки коли глобата става от 100 лв. на 300 лв., а за автобуси и камиони 3000 лв. Единственото изключение ще бъде за годишните винетки. Точно такъв годишен стикер Плевнелиев закупи за лекия автомобил на съпругата си.

Плевнелиев обясни, че 3500 пункта в страната разпространяват винетки, като след включването на “Български пощи” като партньор, пунктовете за разпространение са се увеличили с 2 хил. броя.

Хората може да отидат в магазини, в бензиностанции, през “EasyPay” или дори през сайта “Винетки.бг” да си закупят стикер. Няма как да е по-добре. За моята си кола купих винетка, а сега купувам за колата на съпругата си, каза Плевнелиев.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар