Официално: Ясна е точната дата на въвеждане на еврото у нас

05 март 2021 12:47   1 коментар   3255 прочита


От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в магазините. Това е индикативната дата за влизане на България в еврозоната, пише Труд.


Тя е посочена в проект за промени в постановление на Министерския съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министърът на финансите и управителт на БНБ, предвиждат още промените.

Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически
малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото./Блиц

1 коментар
06 Март 2021 09:17 | БаБА ПАЧКА АЙДАРОВКА
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ЩЕ ВЪВЕДАТ НЕ ЕВРОТО НА КУКУВО ЛЯТО-ГЕРБ СГАНТА ГО ОТКРАДНА ПРЕДВАРИТЕЛНО И ЕС ЩЕ ВЪВЕЖДА НЕ ЕВРО А БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ В ЗАТВОРА
СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ШАЙКАТА НА ПРЕСТЪПНИКА БОЙКО БОРИСОВ ДОЛЕН МРЪСЕН КОМУНИСТ-УБИЕЦ. ДО ЖИВОТНА ПРИСЪДА НА НЕГО И ЦЯЛАТА ПАСМИНА КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ НАРЕКЛИ СЕБЕ СИ ГЕРБ-АДЖИИ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар