Обзор! Радев слезе смело при протестиращите и не обели нито дума за кошмара, причинен от блокадите им

08 август 2020 08:02   4 коментара   3381 прочита


 „Най-важното е да няма полицейско насилие“, това каза пред БНР президентът Румен Радев, който разговаря с граждани пред сградата на „Дондуков“ 2. „Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава“, каза Румен Радев.

Интересен детайл е, че президентът слезе силно притеснен при протестиращите и говори за несъстояло се полицейско насилие, но не каза нито дума за кошмара, причинен от блокадите на милиони нормални граждани. „В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи.

Цената плащат онези, които настояват за законност и редовите служители на реда. Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея. Готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация.

След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки.

Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена. Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта“, заяви Радев.

   Вчера шепа протестиращи се опитаха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“ в София. Демонстрантите пресичаха непрекъснато пешеходната пътека пред сградата на Българската народна банка (БНБ), но полицията успя да осуети провокацията и мъж, носещ бухалка, бе арестуван. Протестиращ нарече „пореден автогол на правителството“ премахването на блокадите в страната и допълни:

„През последния месец станахме свидетели как всяка тяхна следваща стъпка е грешка“. В „триъгълника на властта“ се събират хора за поредната вечер на антиправителствен протест в София и блокираха отново ключови столични булеварди.   СДВР призовава протестиращите да се въздържат от противообществени прояви и протестите да бъдат мирни.   полицията премахна блокадите от ключови кръстовища в столицата - при Орлов мост, Министерския съвет и на Софийския университет, но днес те отново се появиха . 

  Blitz. bg:

4 коментара
08 Август 2020 09:26 | 562
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Обединителят на нацията да беше помислил ЧЕ СЕ НАРУШАВАТ ПРАВАТА И ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА КОИТО СЕ ТРУДЯТ И С НИЩО НЕ ПРЕЧАТ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ А НЕ ПОСТОЯННО ДА ПЛЮЕ СРЕЩУ ПОЛИЦИЯТА .Същата тази полиция ще защити и него ако се наложи ОЛЕКВАТЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ


08 Август 2020 10:27 | Методи
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Само дето Радев излиза смело без притеснение сред хората, защо това не направят Бойко, Пеевски, Симеонов?


08 Август 2020 20:28 | Нема се пУашите, струмари
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не е трудно да се разбере кой плаща тука... "Некои хора изпаднаха в паника, че праим навалица като у Пловдив на Металика! "


09 Август 2020 07:37 | джоро
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

мижитурка!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар