Нови 7 зам.министри назначени в петък

10 юни 2023 06:53   1 коментар   4036 прочита


 

Нови седем заместник-министри са назначени в шест министерства. Някои от имената са познати, тъй като не заемат постовете за първи път. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Заместник-министър на туризма вече за трети път е Ирена Георгиева. Тя е заемала тази длъжност от февруари 2015 г. до май 2021 г. и от септември 2021 г. до юни 2023 г. Професионалният опит на Георгиева е изцяло свързан с туризма, има над 25-годишен управленски опит като ръководител на туристически агенции. От 2006 г. е член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), а от 2009 г. до 2013 г. е председател на АБТТА. Ирена Георгиева е и признат международен специалист в туризма. Била е член на Борда на директорите на ЕСТАА (The European Travel Agents" and Tour Operators" Associations), като е заемала позициите директор и заместник-директор в организацията, а от 2010 до 2012 г. е била и неин президент. 

 

Таня Георгиева (Дъбнишка) пък поема поста заместник-министър на земеделието и храните 


За заместник-министър на околната среда и водите е назначен Петър Димитров. Той заема този пост за трети път, като преди това е бил на длъжността от май 2021 г. до февруари 2022 г. и от август 2022 г. до юни 2023 г. В рамките на професионалната си кариера е заемал различни длъжности в Басейнова Дирекция "Дунавски район" с център град Плевен, бил е включително неин директор. Петър Димитров е магистър по хидромелиоративно строителство. 

Ирина Щонова е назначена за заместник-министър на икономиката и индустрията. Притежава бакалавърска степен по икономика от Университета "Сейнт Олаф", Нордфийлд, САЩ, магистърска степен по бизнес администрация от Университета "Станфорд", Пало Алто, САЩ и докторска степен по икономика от СУ "Св. Климент Охридски". В периода от 2015 г. до 2021 г. е вицепрезидент "Маркетинг и стратегии" на американския телеком AT&T, където отговаря за разрастване на каналите за продажба, въвеждане и ценообразуване на нови продукти, финансово планиране и капиталови разходи. Две години преди това заема позицията директор "Обслужване на клиенти" на американската спътникова телевизия DirecTV (Лос Анджелис). Притежава опит в областта на финансовия надзор и бизнес развитието. За втори път заема длъжността заместник-министър на икономиката и индустрията. 

 

Ивайло Стайков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Поема поста за втори път. Той е магистър инженер по специалността "Строителство на сгради и съоръжения", придобита в Университета по архитектура, строителство и геодезия - гр. София. Завършва следдипломна специализация "Мениджмънт на строителството и инвестиционните проекти" - отново в УАСГ-София. Притежава солиден опит в организацията и управлението на строително-инвестиционни проекти в България и чужбина. 

За заместник-министър на здравеопазването е назначен Илко Гетов. Проф. 

Гетов е възпитаник на Медицински университет - София, откъдето придобива образователна-квалификационна степен "магистър" в професионално направление "фармация". Притежава образователна и научна степен "доктор" към МУ - София, специализация по "Клинична фармация" и магистратура по "Здравен мениджмънт" към същия университет, както и специализация по "Болнична фармация" към МУ - Варна. От юни 2013 г. до февруари 2020 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. В периода юни 2022 г. - октомври 2022 г. е председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. 

На длъжността заместник-министър на културата е назначен Чавдар Георгиев. Арх. Георгиев завършва Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в гр. София през 2004г. Специализира архитектура в Технологичния институт в Атина, Гърция. Притежава богат професионален опит в сферата на инвестиционното проектиране, включително по реализацията на редица проекти на жилищни, обществени и промишлени сгради и проекти в областта на консервация, реставрация и експониране на обекти, паметници на културата. 

За заместник-министър на културата е назначен и Виктор Стоянов. Той заема длъжността за втори път, като на този пост е бил и през 2014 г. В периода от 2014 г. до 2016 г. е директор на Софийската филхармония. След това от 2018 г. до 2023 г. е член на Надзорния съвет на организацията за колективно управление на авторски права "Мюзикаутор". Като концертиращ пианист печели редица престижни международни награди. 

1 коментар
11 Юни 2023 00:23 | brindo
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

na vsi4ki da napravi po edna svirka tulupa ot bankia.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар