Новата правосъдна министърка: При президентска република може да се окажем с тоталитарно управление

20 септември 2020 06:28   2 коментара   1925 прочита


  Моето мнение за последните 20 години е, че прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, а не да премине към изпълнителната власт. Защото това няма да засили нейната независимост, а точно обратното.

Освен това Венецианската комисия в свое становище не е препоръчвала на България да предприеме такива действия, тъй като това е въпрос, който държавата сама следва да реши. Така че пак ще повторя, че изваждането на прокуратурата от съдебната власт и вмъкването ѝ в изпълнителната ще доведе до зависимост.

Поради тази причина в някои държави министърът на правосъдието е и главен прокурор. Ето защо считам, че нашият модел е по-добрият. Това заяви в интервю за "Офанзива" по Канал 3 новият министър на правосъдието Десислава Ахладова.,, България е една от държавите с най-голям брой депутати на глава от населението.

Балансът, който трябва да се търси да се намали броят на депутатите, ще бъде предмет на бъдещата дискусия във Великото народно събрание. Редуцирането на броя на народните представители би била добра стъпка'', сподели министър Ахладова и изрази надежда, че ще се стигне до провеждането на избори за Велико народно събрание.

Съсредоточаването на властта в един-единствен човек може да доведе до тоталитарно управление и това е нещото, което ме притеснява по отношение на една евентуална президентска република, подчерта правосъдния министър. Относно индивидуалните конституционни жалби Десислава Ахладова поясни, че в повечето демократични държави като Германия и Австрия има такава възможност.

Това е скъсяване на пътя на гражданите до Конституционния съд, което от една страна е защита правата на гражданите и от друга – защита на самата Конституция, но трябва да се обмисли добре филтърът, за да се намери балансът, за да не се окаже Конституционният съд затрупан от прекомерно много жалби на граждани, посочи още Ахладова. 

 Blitz.

2 коментара
20 Септември 2020 11:07 | Чуденка
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нима сегашното управление не е тоталитарно?!


20 Септември 2020 18:43 | Стефанов Тю.
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Специално съдиите са умни хора/за прокурорите не съм сигурен/. Затова съм учуден, че госпожа министърката не вижда тотгалитаризъм днес и тук. Защо? Аз казах, аз говорих, аз реших, аз давам... Азът е началото на тоталитаризма. Ами цункането главицата на ПКП? Та тази колкото и да е ПКП е на по-висша държавна длъжност от премиера. Тогава? Просто е - един взема решенията, един уволнява за минути/ех, бай Тошо, идваш от отвъдното/, един дава парите... Просто няма думи...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар