Нов вид документ за самоличност "карта българин" за българите в чужбина

13 януари 2021 17:15   2 коментара   4099 прочита


Парламентът разгледа на първо четене предложението на ВМРО да има нов вид документ за самоличност "карта българин" за сънародниците ни зад граница. Текстът залегна в закона за българските лични документи. За законопроекта гласуваха "за"   102  депутати , 23 депутати против и 4 въздържал се.

Законопроектът е подготвен по примера на Полша и Гърция. С новия документ се дава право на българите зад граница да живеят и работят в България, пише Монитор.бг. Срокът на валидност на така наречената "карта българин" е 10 години, но желаещите да останат могат да кандидатстват за нейното удължаване до живот. Органът, който ще издава документа, е МВР. 

Документът за самоличност "карта българин" няма да дава право на глас. В пленарна зала депутатите от ВМРО и НФСБ изтъкнаха дефицита на висококвалифицирани специалисти на българския трудов пазар. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов на посочи като пример Полша, където по думите му Полша си е осигурила над 1 милион души работна ръка с въвеждането на подобен механизъм за документ за самоличност. Тодор Байчев от БСП призова да се увеличи заплащането в България, за да се преодолее недостига на кадри.

2 коментара
14 Януари 2021 08:06 | Симеончо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А за циганите ще пише ли роми от Бълхария??


14 Януари 2021 12:53 | Павел
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не пипайте ромите, те са електората на герб.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар