Нинова: Партия на Радев няма да е удар за БСП, а алтернатива на ГЕРБ 

10 февруари 2020 08:27   1 коментар   4228 прочита


Не ми се струва, че президентът Румен Радев загрява за своя партия. Това каза в предаването "Денят започва" по БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова. Освен конфликта между държавните институции и поставеният въпрос за импийчмънт на президента от партия ГЕРБ, тя коментира и останалите актуални политически теми, както и резултатите от посещението си в Брюксел през изминалата седмица. 

Относно сваленото доверие на президента към правителството, Нинова заяви, че това е резултат от последователната политика на Румен Радев: "Струва ми се като поредната стъпка от неговото последователно поведение преди да бъде избран. Аз съм била до него през целия месец на предизборната кампания и знам всяка дума, която той е казал и обещал. Снемането на доверието от правителството е тежка, силна стъпка, но това е градация". 

Относно искането за импийчмънт, Нинова смята, че това, което правят ГЕРБ с президента, е част от един тревожен процес - атака срещу всеки, който критикува правителството и опит той да бъде опитомен и спрян. Отговорът на това нещо е само един - заедно срещу диктатурата и всички, които искаме свободна, нормална държава, да се обединяваме срещу диктатурата, категорична е Нинова. 

За хипотезата кой може да загуби, ако държавният глава създаде партия, лидерът на левицата отговори, че това няма да е удар за БСП, а по-скоро алтернатива на ГЕРБ: "Ние искаме оставката на правителството, подкрепяме президента Радев, имаме си собствена партийна програма и я следваме. Наша група участва във всички протести пред Народното събрание и в страната, и ще засилим това присъствие". 

Не съм съгласна с оценките и внушенията, че БСП губи всички избори през последните години - спечелихме президентските избори, увеличихме броя на евродепутатите си, категорична е Нинова. Убедено твърдя, че това е пътят и не трябва да променяме курса, допълни тя. 

Председателят на БСП коментира и действията на новия главен прокурор Иван Гешев от встъпването му в длъжност. Г-н Гешев е много активен, това заслужава да се отбележи. Ще съдим тази активност по резултатите, които трябва да са осъдителни присъди. Когато видим този резултат, тогава вече може да кажем, че България е различна, посочи лидерът на БСП. 

По повод забраната към съдия Андон Миталов да посещава САЩ заради корупция, Нинова коментира, че няма достатъчни основания за това. По думите ѝ, някой е корумпиран, ако е получил облага, за да вземе някакво решение. Фактът със съдия Миталов е недостатъчен - така че твърдението, че той е корумпиран, защото е пуснал Николай Малинов да получи награда от президента Путин, е юридическо невярно и не звучи убедително, обясни Нинова. 

Унизително е отвън да се посочват случаи на корупция, а българските институции да не са реагирали. От друга страна обаче, от министерството на правосъдието толкова се разбързаха, че поискаха и предсрочното отстраняване на съдия Миталов, което е малко прекалено. Нека първо се докаже вината му, заяви тя. 


Нинова коментира и предстоящия партиен конгрес през април, когато ще бъде избран и нов председател на левицата: "Същественото на Конгреса е да представим една визия за управленска програма на България по политики. Това е смисълът на вътрешнопартийната кампания". 

Председателят на БСП съобщи и какви са изводите ѝ след посещението в Брюксел и срещите с представители на върховните европейски институции: "Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме - финансирането на различните държави, зелената сделка, инвестициите", обясни Нинова. Тя заяви, че европейският прокурор Лаура Кьовеши ще дойде у нас през март, когато отново ще разговаря с представители на опозицията". 

 Потвърди се усещането ми, че българското правителство не защитава добре националните ни интереси там, заяви лидерът на БСП. 

Партийният извод на Корнелия Нинова след посещението ѝ в Брюксел е, че всички "лъжливи манипулации и внушения", че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни и европейската легитимация на левицата е затвърдена. Новини.бг

1 коментар
10 Февруари 2020 08:46 | Стефанов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ама индианска държава сме си - всеки иска да е вожд, лидер. Но грешим - лидер може да има голяма държава, защото може да се управлява успешно само от неоспорим лидер. Лидерството в малка държава като България означава едно - диктатура в по-явна или по-прикрита форма. Питам пишештите дали някой може да посочи името на президента на Щвейцария/без да прави справка в Гугъл/? Вероятно не. А Швейцария е една перфектно действаща държава, без да има изявен ллидер. А у нас - дори хладилника да отворя надничат отвътре познатите управленски и политически лица. Във футбола казват, че най-добрия рефер е незабележимия. Така трябва да е и в обществено-поллитическия живот. Другото е популизъм. А популизма е неизменен спътник на диктата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар