Непризнатата Република Нагорни Карабах прекратява съществуването си

28 септември 2023 12:56   1 коментар   3885 прочита
Източник: Shutterstock
Източник: Shutterstock


Източник: Shutterstock

Президентът на непризнатата Република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването на държавата, считано от 1 януари 2024 година, предава Интерфакс.

"Разпускане на всички държавни институции и организации на тяхно ведомствено подчинение до 1 януари 2024 г. и Република Нагорни Карабах (Арцах) престава да съществува“, се казва в указа, цитиран от агенцията, пише Факти.бг.

На населението на Нагорни Карабах, включително тези, които се намират извън територията му, се нарежда да се запознае с условията за реинтеграция, представени от Азербайджан, за да реши след това дали да остане в региона.

Отбелязва се, че решението е взето във връзка с "настоящата трудна военнополитическа обстановка, въз основа на приоритета за осигуряване на физическата сигурност и жизнените интереси на жителите на Нагорни Карабах, като се вземе предвид споразумението, постигнато с посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент с представители на Азербайджан, за свободното, доброволно и безпрепятствено преминаване на жители на областта, включително военнослужещи, които са сложили оръжие, с имуществото си на техните превозни средства по Лачинския коридор“.

На 19 септември Министерството на отбраната на Азербайджан обяви провеждането на "местни антитерористични мерки“ в Карабах. Съобщено бе за масиран обстрел. Ереван увери, че няма арменски военнослужещи на територията на областта.

По-късно същия ден, Баку обяви условията за прекратяване на антитерористичните мерки: капитулация и разоръжаване на въоръжените сили на региона и саморазпускане на местните власти.

Степанакерт се обърна към Баку с предложение да спре огъня и да започне преговори. Споразумението бе постигнато на 20 септември с посредничеството на командването на руските миротворци. Администрацията на Илхам Алиев заяви, че Азербайджан е получил гаранции, че арменските сили в района на Карабах ще бъдат разоръжени.

Представители на Нагорни Карабах и Азербайджан вече проведоха две срещи по въпроса за реинтеграцията.

От 24 септември жителите на Нагорни Карабах започнаха да напускат региона. Арменското правителство съобщи в четвъртък, че "65 036 принудително разселени лица са влезли на територията на Армения“. Според официални данни в Нагорни Карабах са живели около 120 000 арменци.

1 коментар
29 Септември 2023 08:53 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Браво на нанагорнокарабахския президент. Пендаровски какво дремеш?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар