Не стигат учителите по математика и физика

29 март 2018 09:30   1 коментар   2825 прочита
Министърът на образованието Красимир Вълчев: Важен е и престижът на учителската професия. Сн.: БТА
Министърът на образованието Красимир Вълчев: Важен е и престижът на учителската професия. Сн.: БТА


Министърът на образованието Красимир Вълчев: Важен е и престижът на учителската професия. Сн.: БТА

В образователната система има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви по bTV министър Красимир Вълчев.

Всяка година се пенсионират около 4 хиляди учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема, допълни той.

Вълчев напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството. Това е една от мерките за привличане на млади кадри в системата. В момента средната учителска заплата е около 900 лв.

Важен е и престижът на професията, напомни министърът.

По думите на Вълчев проблем с училището към Техническия университет няма, проблемът бил в липсата на разговор с родителите, който се е състоял вчера.

Казусът е само в правоотношенията на директора на училището, а не в това то да е към ТУ, уточни министърът.

Подобни проблеми щели да се решат с подготвени промени в Закона за висшето образование.

Просветното министерство ще изпълни и поетите ангажименти за намаляване тежестта на ученическите раници със закупуване на шкафчета, осигуряването на електронни варианти на учебниците и намаляване на броя на учебните тетрадки.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
29 Март 2018 15:45 | Даскал Ботьо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Госин Министър, едва ли ще прочетете туй коментарче, ама аз да си кажа ... Сега младите учители започват на брутна заплата около 700 лева. Като им спрат удръжките - 500 лева. Чистачката взима минимална заплата 510 лв. + прослужено време и ако е 25-30 години стаж - чисто взима колкот учителя който почва сега. От друга страна на главата на нищо неподозиращия млад учител се стоварва глезотията на учениците и претенциите на родителите. Всички те си знаят правата, ама не и задълженията. Като капак на картинката - Вие от министерството го затрупвате с купища бумаги, които трябва да попълва, пише и чете. Не дай си Боже в класа да има дете със СОП или изявени дарби - спукана му е работата. Ами манго-джери дето вече са по 10 ина в клас. Без навици, без възпитание, неграмотни непукисти. И за всички тея "ЕКСТРИ" му предлагате заплата на чистачка с 20 годишен стаж? И тоя дето се е излъгал да започне, ще избяга при първа възможност...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар