НАСА разследва първото космическо престъпление

25 август 2019 09:30   1 коментар   3063 прочита
Снимка: МКД
Снимка: МКД


Снимка: МКД

Астронавтка Ан Маклейн е хакнала банковата сметка на бившата си партньорка

НАСА разследва първото космическо престъпление, предава BBC, цитирано от македонското електронно издание "МКД" и "Фокус".

Става дума за американската астронавтка Ан Маклейн, която е обвинена, че е хакнала банковата сметка на бившата си партньорка Самър Уордън от борда на Международната космическа станция.

Уордън заведе дело пред компетентната институция, след като Маклейн се върна на Земята.

Маклейн каза пред The New York Times чрез адвокат, че просто е проверявала дали всичко е наред с домашния бюджет, тоест дали има достатъчно пари за сметките и за грижите за сина им, за когото се грижат заедно.

Маклейн е признала, че е получила достъп до сметката на бившата си партньорка, но не е имала лоши намерения.

Маклейн и Уордън, която е офицер във ВВС на САЩ, се ожениха през 2014 г., а Уордън през 2018 г. подаде молба за развод.

Маклейн е завършила престижната Военна академия в Уест Пойнт и е била военен пилот в Ирак. Като астронавт тя прекара шест месеца в Международната космическа станция и трябваше да бъде част от отменен първи изцяло женски космически полет.

Правната рамка, съгласувана от собствениците на Международната космическа станция, гласи, че законът на определена държава се прилага за индивидите и собствеността в космоса.

По този начин, ако гражданин на Канада извърши престъпление в космоса, той е подчинен на канадското законодателство. Европа съществува като една държава в тази рамка, но всяка държава може да прилага собствените си закони относно европейското оборудване и персонал в космоса.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
25 Август 2019 17:22 | Заяц
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тази да се благодари, че не е българка, защото онова недоразумение, шефката на " киберсигурност", ще и спретне 15 години затвор. Боже, нямаш ли милост към българите? Не за крадливите, а за бедните и нещастни българи.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар