Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник за изпитите

14 октомври 2019 10:42   3 коментара   2135 прочита
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo


Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Частните уроци са поскъпнали двойно, а в най-елитните гимназии се влиза само с максимален бал

Частните уроци за седмокласниците месеци преди провеждането на т.нар. "малки матури" поскъпнаха почти двойно, като цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента според качеството и нивото на преподавателите. Така подготовката на един седмокласник за изпитите излиза на родителите над 2800 лева, пише "Труд".

В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономичен час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв., а повечето преподаватели вземат по 20 лв.

Частните уроци за малките матури в Пловдив варират между 20 и лв. на час, както за български език, така и за математика, а в Бургас цената сега е закована на 40 лева. Само до миналата година уроци се даваха за 25 лева на час.

Малко по-евтин вариант за извънкласна подготовка са курсовете, организирани от различни школи. Цените варират от 110 до 200 лв. месечно, а по разбивка урокът в група излиза между 13 и 20 лв. В част от школите срещу таксата се дава и достъп до база от онлайн тестове за допълнителна подготовка. Прилагат се и съвременни методи за обучение като разработени теми по литература, които се изпращат по електронна поща срещу заплатена такса средно от около 50 лева. Организират се и групови подготвителни курсове, които продължават през цялата година, а таксата е около 200 лева на ученик.

източник: dnes.dir.bg

3 коментара
14 Октомври 2019 11:44 | едно време
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

имаше занимални, кръжоци, а и самите ученици бяха по ученолюбиви, ходеше се и на частно, но и цените бяха приемливи, а сега, учителите наблюгат повече на частното, повечето родители не могат да си позволят дори и 15-20 лв, пък повече, ужас, сега с тия телефони, таблети и упадъчната и гадна чалга циганска музика, децата затъпяват, но и много от младите учители са вече от това поколение и са абсолютно демотивирани да учат в час, само часпром баце


14 Октомври 2019 17:27 | Учителка
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Учениците трябва да учат в час и в къщи! Законово трябва да се регулират частните уроци! По принцип, за по-изоставащите ученици, трябва да има консултации и то от учителите, които им преподават! Сега учителите работят по 3-4 часа дневно, като часовете са по 40 минути. Учене в къщи му е майката, а не грешни пари за мързеливци и безскруполни учители. Труд у дома!!!


14 Октомври 2019 22:00 | ?
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Всички тези учители като си платят данъците и виж държавната хазна се е напълнила.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар