На гроба на Св. Кирил Философ в Рим Видинският митрополит Дометиан отслужва молебен за здраве на българите

24 май 2010 00:16   7046 прочита


Продължава посещението на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация в Рим. Вчера бе третият ден от неговото посещение в Италия, Ватикана и Малтийския орден във връзка с найголемите извън България чествания по случай Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура - 24 май. Вчера делегацията посети свързаните с българската история два храма - базиликата „Санта Мария Маджоре“ и църквата „Сан Винченцо и Анастазио“.

През 868 г. за първи път в историята на църквата Папа Адриан "" освещава в „Санта Мария Маджоре“ книгите, донесени от светите братя Кирил и Методий. В най-голямата, посветена на Дева Мария, църква се намира паметна плоча на български и италиански език, поставена от признателния български народ, пред която се поклониха вчера членовете на българската делегация. Базиликата, която е сред четирите най-големи в Рим, съхранява яслите, в които е бил положен младенецът Исус, както и Чудотворната богородична икона, известна като спасение на римския народ.

„Санта Мария Маджоре“ се намира на най-високия от седемте хълма в Рим. Легенда разказва, че знамение за паднал сняг през август е посочило мястото, където да се построи този храм. Делегацията ни посети и друга църква, свързана с България - „Сан Винченцо и Анастазио“. Покойният вече Папа Йоан Павел "" я предостави за богослужение на Българската православна църква през 2002 г. Уникално е местоположението на църквата - на едно от най-известните и посещавани места в Рим, площада на фонтана „Ди Треви“. В тази църква се кръщават децата на българите, живеещи в Италия, извършват се бракове, неделните църковни служби и тези по празниците. На Йордановден кръстът се хвърля във фонтана „Ди Треви“ на площада. Самата църква е ценна и за католиците. В нея се съхраняват тленни останки на редица папи.

Навръх днешния светъл празник 24 май Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще отслужи молебен за здраве на българския народ в църквата "Сан Клементе". "В древния храм "Сан Клементе", където е гробът на Свети Кирил Философ, нашият първоучител, ще извършим молебен за здравето на нашия православен български народ, за цялото славянство, а защо не и за целия свят, които са приели аз, буки, веди, на който език говорят и с които букви пишат", каза той. Митрополит Дометиан представляваше Българската православна църква на аудиенцията при Негово Светейшество папа Бенедикт ХV".

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар