МВФ препоръча да отпадне възрастовата граница за Кристалина Георгиева

22 август 2019 09:52   3 коментара   3759 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Сега правилата изискват управляващите директори да бъдат под 65 години

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи вчера, че неговият Изпълнителен съвет е препоръчал да отпадне възрастовата граница за поста управляващ директор на фонда. Това е необходимо, за да може Кристалина Георгиева, която е номинирана от Европейския съюз за поста, да бъде одобрена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

24-членният Изпълнителен съвет на МВФ препоръча промяната да бъде утвърдена от Управителния съвет на МВФ, включващ представители на всичките 189 страни членки на Фонда. Така МВФ ще последва примера на Групата на Световната банка, в която няма възрастово ограничение.

Сега правилата на МВФ изискват управляващите директори да бъдат под 65 години, когато встъпят в длъжност и не могат да продължат да я заемат след като навършат 70 години. Георгиева, която си взе отпуск като главен изпълнителен директор на Световната банка, навърши 66 години миналата седмица, посочва Ройтерс.

Директорите на МВФ препоръчват също да се премахне правилото, според което след навършване на 70 години ръководителят на МВФ трябва да напусне поста си, предаде Франс прес

Гласуването на препоръките ще протече от 21 август до 4 септември и за приемането им ще е необходимо обикновено мнозинство.

МВФ припомня в комюникето си, че кандидатурите за приемник на Кристин Лагард начело на фонда все още могат да бъдат депозирани до 6 септември. Избирането на новия шеф на МВФ ще се състои най-късно на 4 октомври.

източник: dnes.dir.bg

3 коментара
22 Август 2019 15:20 | Предложение
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Препоръчвам на МВФ да се разпореди на Бог, тази толкова "ценна" жена - предала интересите на България, да стане на 45 години. За какво да се сменят правилата, след като факирът МВФ може да се разпорежда в целия свят! Защо да не се разпореди и на Създателят ни да й върне годините назад!


22 Август 2019 16:20 | ??
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Тази втора баба Цола ли ще бъде? За парички и власт са готови и на маймуни да се правят. Бабичка е, това е положението.


23 Август 2019 16:46 | нечувано нахалство
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Преди години промениха у нас закона, според който министрите трябва да имат висше образование, за да направят министър на спорта едно конте сладкар със средно образование- Лучано. Сега си мислят че и ЕП ще промени закон заради незаменимата и единствена в света госпоДжа Сталинка - Кристалина
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар