МВФ премахна последното препятствие пред кандидатурата на Кристалина Георгиева

06 септември 2019 09:55   1 коментар   3318 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Вече няма изискване за възраст за поста управляващ директор

Международният валутен фонд обяви, че е одобрил промяна в устава си, за да отпадне изискването за възраст за поста управляващ директор, което премахва последното препятствие пред номинацията на българката Кристалина Георгиева, предаде Франс прес.

В изявление МВФ припомня, че от 1951 г. общите разпоредби забраняваха назначаването на кандидат на възраст 65 години или повече на поста управляващ директор и не позволяваха на титуляра да изпълнява функциите си след навършване на 70 години.

Измененията в общите правила, одобрени от управителния съвет, които влизат в сила незабавно, приравняват условията за назначаване на управляващ директор към тези за членове на съвета на директорите, председателстван от управляващия директор, и за председателя на Групата на Световната банка, които не са обект на никаква възрастова граница, посочва базираната във Вашингтон институция.

Промяната, одобрена непосредствено преди приключване на процедурата по предлагане на кандидатури, ще позволи да бъде приета тази на Кристалина Георгиева. Понастоящем тя е втори по ранг служител в Световната банка и навърши 66 години на 13 август.

За момента Георгиева е единственият известен кандидат. Тя беше номинирана като кандидат на ЕС на 2 август, след гласуване, подчертало разделенията в общността.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
06 Септември 2019 19:57 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Два въпроса:1. Какъв бонус за България е, ако Георгиева стане шеф на МВФ. 2. Какъв е приноса на България/управляващи те я/ затова ако стане шеф на МВФ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар