Министър Лиляна Павлова даде ултиматум да изчистят пътищата

20 декември 2012 17:01   2 коментара   6433 прочита
Лиляна Павлова: В Североизточна България обстановката продължава да е изключително усложнена. Сн.: БГНЕС
Лиляна Павлова: В Североизточна България обстановката продължава да е изключително усложнена. Сн.: БГНЕС


Лиляна Павлова: В Североизточна България обстановката продължава да е изключително усложнена. Сн.: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е дала ултиматум до 12 часа в петък да са отворени, обработени и проходими при зимни условия - на места с вериги, всички пътища по направленията в цяла Източна България. В Германия таксата за вадене на ТИР е 100 евро, а в България това го правим безплатно, подчерта тя.

В Североизточна България обстановката продължава да е изключително усложнена, обясни тя на пресконференция, цитрана от БТА.

Бедствено положение е обявено в област Шумен и в редица общини, сред които Исперих, Самуил, Руен, Бяла, Долни чифлик, Вълчи дол, Дългопол, Ветрино, Суворово, Крушари, Добричко. 200 населени места са без ток в Югоизточна България. Учебният процес е спрян в 494 училища в страната.

Остава бедствено положение в две от общините в област Разград и всички пътища в цялата област са затворени за движение. В област Шумен пътищата са затворени, каза на пресконференция Лиляна Павлова. Отворено е само направлението на пътя от област Търговище до област Шумен само за леки автомобили и то с вериги. Пътят Варна - Бургас остава затворен, но има обходен маршрут.

Основната ни цел е при успокояване на времето и намаляване на ураганния вятър, заради който има големи навявания на сняг, да бъдат поетапно отворени основните пътни направления, добави Павлова. Тя уточни, че очаква утре по обед времето да започне да се успокоява и това ще позволи да започне обработката на пътищата в цялата страна.

Вчера следобед и вечерта само за пет часа са били извадени над 200 закъсали тира, които са блокирали движението и заради това са се образували огромни опашки по пътищата, разкри министърът.

Въпреки пълната забрана за движение на тировете по републиканските пътища в Източна България над 100 тира не са я спазили и се е наложило през нощта те да бъдат вадени.

Лиляна Павлова каза, че в Германия таксата за вадене на ТИР е 100 евро, а в

България това се прави безплатно. Те нарушават, а ние безплатно даже ги вадим. По думите на министъра има още много какво да се желае както по отношение на дисциплината на водачите, както и за това да има по-строги санкции, които да са мотив за дисциплинираност.

Неотдавна Павлова предложи за шофьори, които преминават по затворени за почистване пътища и за такива, които се опитват да изпреварват снегорини освен глоба, да бъде отнета и шофьорската книжка на водача.

Няма бедстващи хора и закъсали автомобили, гарантира Павлова и апелира в източната част на страната хората да изчакат прогнозата за времето преди да предприемат пътуване.

Председателят на пътната агенция Лазар Лазаров представи обходните маршрути и тази информация ще бъде обявена на страницата на пътната агенция.

източник: dnes.dir.bg

2 коментара
20 Декември 2012 17:22 | 123
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Добре бе Лили ще изчистят пред вас. Даже и комшиите ще са доволни. Е ако имаше и малко дръвца да е по-топло щеше да е по-добре, ама и така става.


20 Декември 2012 19:17 | 122
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Защо не спрете асфалтирането на пътя за митница Станке Лисичково, в тези минусови температури, и в тази кал асфалтира ли се
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар