Менда Стоянова: Парите за Ф-16 ще са по наша сметка във Федералната банка на Ню Йорк

19 юли 2019 10:03   2 коментара   2566 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

От тях ще се плаща за свършена работа

Не съм в течение не подробностите по преговорите за закупуване на изтребителите Ф-16 и не мога да кажа какви варианти е имало за плащането им, заяви пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

Днес депутатите ще разглеждат сделката за американските самолети. Тя беше вече одобрена от военната и бюджетната комисия.

"Това, че трябва да се платят предварително, не е точно - те не се плащат предварително, просто парите за тези самолети - 2,126 млрд., ще бъдат преведени по наша сметка, депозирани във Федералната банка на Ню Йорк и там ще чакат за плащане тогава, когато има определена свършена работа. Така че не бихме могли да кажем, че това е плащане, но от гледна точка на бюджета е плащане", коментира Стоянова.

Според нея в момента България е в изключително добро финансово състояние.

"Освен това не по-малко важно е това, че има над 10 млрд. свободни средства във фискалния резерв - т.е. имаме готови пари, които можем да преведем още утре. И смятам, че по-подходящо време от това - да се разплатим за тази огромна покупка, която ще се направи тази година, едва ли ще се намери", подчерта Менда Стоянова.

Вероятно ще завършим година на кешов дефицит под 2%, както е записано в българския закон и в правилата от Маастрихт, каза още тя по повод стремежа на България да се присъедини към "чакалнята" еврозоната - ERM II.

"По-важното е, че по европейската методология дефицитът не се отчита на кешова база, а на това, какъв ангажимент е поет и кога ще бъде изпълнен. В този смисъл по европейската методология България няма да бъде на дефицит тази година", допълни Стоянова.

И посочи, че сумата на субсидиите на партиите не ѝ е мястото в Закона за държавния бюджет, а в Закона за политическите партии.

Парите от 1 лев субсидия няма да стигнат на ГЕРБ в този размер, в който досега и нашата, и други партии са имали изборни и други кампании, текущи разходи, поддържка на офиси, каза още тя.

"Не се притеснявам, че ще има финансиране от юридически или физически лица, защото това представлява абсолютно прозрачно финансиране", изтъкна Менда Стоянова.

източник: dnes.dir.bg

2 коментара
19 Юли 2019 17:30 | Баба
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

" България е в изключително добро финансово състояние.... "Тази женица кого има предвид? Държава, която упражнява геноцид върху възрастните, лишава хората и най-вече децата от лечение, ликвидира всички държавни предприятия, държи на студено и гладни пенсионерите, прогони де що имаше кадърно и младо в чужбина .Държава на гербаджиите, единствените уредили се до девето коляно със служби и заплати. Цветята и розите са само на роклята ти, Мендо.


19 Юли 2019 20:40 | Стефанов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Имам няколко лаишки въпроса към госпожата. Първо, как е възможно председателя на бюджетната комисия да не е в течение на подробностите по закупуването на самолетите? Ние парламентарна република сме? Второ, тези два милиарда и кусур лева защо ще се превеждат по българска сметка в американска банка? Не може ли в българска и когато получим стоката да платим? Трето, което е не въпрос, а възможен отговор - парите са там като гаранция изискана от американците, че няма да се откажем на по-късен етап от сделката. Тоест, отказвайте се но парите са в американска банка, където всеки момент могат да бъдат блокирани от някой американски съдия. Четвърто, тези пари депозирани в американска банка ще носят ли някакви ползи за страната ни? Ако да - колко? Ако не - защо, това е депозит и до 2023 година, когато ще дойде стоката би трябвало да има лихва? А това са бая пари.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар