Медицинските сестри подготвят национален протест

27 февруари 2019 09:50   2 коментара   2895 прочита
Кадър: бТВ
Кадър: бТВ


Кадър: бТВ

Те искат по-добри условия на труд и адекватно заплащане

Медицинските сестри излизат на национален протест, той е предвиден за 1 март.

„Нашият протест в крайна сметка е за това да работим при по-добри условия и с едно адекватно заплащане. Хубаво е колежките да не се налага да работят на няколко места, а на едно, защото това води до стрес и изтощение”, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Веселина Ганчева, главна сестра в една от софийските болници.

Друга от медицинските сестри отбеляза, че се налага да работят извънредно, за да си докарат повече пари над заплатата. Тя добави, че за съжаление напоследък работодателите са започнали да не заплащат извънредния труд.

„Това очевидно е някаква държавна политика и по този начин ни орязват от доходите, които успяваме да изкараме над мизерните ни иначе заплати”, каза още медицинската сестра.

Друга медицинска сестра даде пример как понякога след целодневно дежурство, се налага сестри да отиват на нощна смяна в други болници и запита дали такава сестра е полезна на първо място на пациентите, и на второ място на себе си.

източник: btvnovinite.bg

2 коментара
27 Февруари 2019 15:11 | 000
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Защо днес медицинските сестри учат по 4 години, а преди за две години излизаха много добре подготвени .З години учеха фелдшери, които бяха също с много добра подготовка. Защо уйдисваме на глупавите изисквания на ЕС и правим глупости! Която сестра иска на работи в друга страна от ЕС, нека учи 4 години по техните изисквания. Днес вече няма подготовка на фелдшери, а се опитват да ги заменят с т. нар. парамедици, които са с доста минимална подготовка и немогат да заменят фелдшерите.


01 Март 2019 09:47 | мнение
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Четох доста коментари във фейсбук под апел на сестрите да бъдат подкрепени от обществото. Много хора няма да ги подкрепят и изразяват меко казано недоволството си от масово лошото отношение на сестрите в цяла България и във всички сфери на медицината. Аз също съм на мнение, че не трябва да бъдат подкрепяни защото наистина имат лошо отношение към пациентите. Освен това не е нормално да се увеличават заплатите на всички сестри по равно. Има сестри в хиругия например, които са по-натоварени и с по-големи отговорсти, защо ще получават колкото сестрите -писарушки по кабинетите
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар