Мария Капон: С продажбата на “Булгартабак холдинг” още една държавна хранилка затвори врати

07 септември 2011 00:20   8 коментара   8838 прочита
М. Капон
М. Капон


М. Капон

Комисионните на чиновници и политици намаляват

Бившият икономически министър и неговата вярна стража Корнелия Нинова, бивш заместник-министър на икономиката и шеф на “Булгартабак холдинг”, най-яростно се противопоставят на възможността за раздържавяване. Защо? Бивш народен представител от 40-то Народно събрание припомня три лобистки поправки, които крещящо демонстрират фаталното привличане на Р. Овчаров към тютюневия холдинг в интервю за БЛИЦ.

- Г-жо Капон, в последните дни се тиражираха какви ли не квалификации за сделката за “Булгартабак” - непрозрачна, политическа, с неясни собственици, несоциална... Каква е вашата оценка за тази сделка?

- Аз бих я нарекла закъсняла. Три правителства наред се упражняваха над това предприятие. Падаха министри, падна пазарният му дял, спадна и голяма част от интереса на инвеститорите. Сега предприятието ще бъде частно и се надявам поне контролът и управлението му да бъдат сериозни, защото чувам един фалшив фалцет отляво срещу продажбата, но нека ви кажа, че онзи ден кандидатът ни за кмет на София Петър Якимов ми показа скъпа кутия цигари без бандерол, излязла от “Булгартабак”.

Временно изнесена и внесена като контрабанда. Нали на изхода на предприятието трябваше да има контрол? За това е добре държавата да се освободи от несвойствени стопански функции, а да си следи акциза и ДДС-то.

- Можеше ли в този момент и в това състояние тютюневият холдинг да получи по-висока цена?

- Цената се определя от пазара, а не от политиците. Въпреки че никой не бива да бяга от отговорност, защото надзорът на Агенцията по приватизация се избира от партиите в Народното събрание. Ако “Булгартабак” беше продаден преди 8 години, може би щеше да е различно. Тогава големите тютюневи концерни още не бяха разположили мощностите си в Югоизточна Европа и вероятно щеше да има по-добра сделка, но това нека да тежи на съвестта на други правителства.

- Защо е тази яростна атака срещу продажбата от страна на Румен Овчаров? На принципа “гроздето е кисело” или причините са много по-дълбоки?

- Защото това е последен вик за опазване на собствените му интереси. Като председател на бюджетна комисия в предишното Народно събрание, той не се посвeни да удари над 80 000 търговци, като прокара по тъмни доби през 2009 година поправка в Закона за държавния бюджет (където не й е мястото) - всички търговски обекти за продажба на цигари да се регистрират по ДДС - от кварталните павилиони до селските бакалници.

Представяте ли си колко тежко е за тези собственици изведнъж да започнат да подлежат на задължителна регистрация по ДДС, да заплащат висок хонорар за счетоводител, при положение че те едва изкарват една заплата за семейството си. И защо беше всичко това?! За да се угоди на дистрибуторите на “Булгартабак”. След двумесечни скандали в парламента и извън него поправката беше отменена.

Имаше още една причина, за да се въведе задължителна регистрация на ДДС, това би отворило пазара на автомати за цигари. Е, и това не се случи. Да не говорим за битката, която проведохме при намаление на срока от страна на Румен Овчаров - през 2008 година валидността на бандеролите от 6 месеца да се намали на 3 месеца. Така той облагодетелствува “Булгартабак” и постави в условия на нелоялна конкуренция останалите производители на цигари, на които се наложи да бракуват огромни количества цигари, при вече закупени бандероли с платен акциз. Освен това държавата по-късно трябваше да им възстановява сумите.

Спомням си енергичните преговори на Корнелия Нинова, тогава един от шефовете на “Булгартабак”, с председателя на бюджетна комисия Румен Овчаров. Именно те дирижираха под претекста: защита на “държавния интерес”, непазарни правила и налагаха собствените си решения.

Всичко се случваше брутално, непрозрачно и с цената на парламентарни хватки. Опитите на Нинова и Овчаров да приватизират холдинга в мандата на тройната коалиция завършиха безуспешно, със скандали и разследвани... Ето с всичко това можем да си обясним язвителните им въпроси и констатации. Всички сме наясно, че след природния газ, именно тютюнът е любимата тема на Овчаров и приближени нему кръгове в БСП.

- Какви според вас са очакванията към купувачите и с какво ще се сблъскат при влизането си дружеството?

- Ще се сблъскат със сериозните социални ангажименти, които поеха при сделката. Очевидно и тези към тютюнопроизводителите. На голяма част от тях все още не е даден хоризонт за отглеждане на алтернативни култури и това намери израз в критериите по конкурса. И тук искам да Ви уверя, че ние от ЕНП ще следим изкъсо именно интересите на тютюнопроизводителите, както и ще предложим нашата рецепта за алтернатива в перспектива.

Купувачите ще се сблъскат с всички съмнения за способността им да развият дружеството, но така е с всяка сделка, около която в годините назад се е влагала повече политика и по-малко икономика. Не на последно място, ще установят колко много е източвано през годините това държавно дружество: за партийни мероприятия, за рекламни кампании, с които е платено за влияние върху политиката. И не на последно място - ще намерят купища договори с дистрибутори и търговци, комисионните от които са прибирани от посредници, със странни политически обвързаности.

- Какво бихте казали на критиците на сделката?

- Ще им кажа, че още една държавна хранилка затвори врати и комисионните за чиновници и политици намаляват.

8 коментара
07 Септември 2011 18:34 | Капо ди Тути
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Още не е затворила ! Дай Боже да затвори !!! Успех !!!


07 Септември 2011 19:20 | луд за връзване
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Да, споделям мнението на Мария Капон... за съжаление е така.... Не знам колко ще загубят партиите, не знам колко ще загуби отчаяната Корнелия Нинова, щото как става това хем да си дупетат, хем да си член на УС на Булгартабак холдинг, пък май беше и изпълнителен директор по едно време... И няма как да знам... Като редови държавен служител с има-няма 400 лв. заплата съм се подписал поне на 3 места, че не участвам в частни фирми, че нямам други трудови правоотношения, пък на тези лакомници не им стигнаха заплати поне от 3-4 места, които за 1 месец надвишават 5-годишната ми заплата. И да гласувам за вас ? Никога, господа комунисти, никога.
Лошото е, че като цяло май ще загуби община Благоевград, тъй като Булгартабак беше най-мощната фирма в общинат. Със сигурност юридическата регистрация на новия собственик ще бъде в София. Колкото до работещите в Булгартабак, сигурно имат право да протестират, щото не виждам кой частник ще поддържа толкова персонал с такива заплати...


07 Септември 2011 20:24 | Иво до лудия
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Те пък се скъсаха от протести.
Ако това беше в Гърция, щеше да излизат хиляди всеки ден.
Нашите разчитат на колетивния трудов договор, че 3 години още ще папкат както досега-"сон ги лаже".


07 Септември 2011 22:50 | ВИДЕН-ОФФ
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

ПАПКАНЕТО СВЪРШИ, ИДВА ВРЕМЕ ЗА ИЗВАЖДАНЕ, АМА ПОНЕ СА СКЪТАЛИ ДОСТА ТА НЯМА ДА УСЕТЯТ НАНАГОРНОТО. НЕ Е НОРМАЛНО ЕДНА ЧИСТАЧКА ДА ПОЛУЧАВА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН УЧИТЕЛ.


08 Септември 2011 06:30 | ANGEL
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

хубажа жена много иа искам


08 Септември 2011 10:28 | до мвр
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

много отдавна това трябваше да стане!
браво на бойко за куража да приватизира това държавно-партийно и частно предприятие!
по няколко човека работят на една машина, един работи другите чакат и вземат умопомрачителни заплати и бонуси!
е, това вече свърши, но няма да ги жаля защото за един месец вземат заплата колкото останалите за ЕДНА година!


08 Септември 2011 15:58 | betss
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

браво на правителството! Доста дълго чакахме този момент!


10 Септември 2011 15:11 | deiv
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

доста дълго ще чакаш, но с празни ръце!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар