Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ

27 май 2023 18:28   4 коментара   4333 прочита


ГЕРБ-СДС замразява преговорите с ПП-ДБ. Това заяви Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ след изтеклия запис от Националния съвет на ПП, предаде Дарик.

"Всичко си има граници. Не мога да приема, демокрацията да се гради на лъжа. Оставям на страна лъжите по отношение на моята личност, това не е проблемът, а, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски практики."
 

Тя обяви, че е говорила с акад. Николай Денков и той уведомен за решението на ГЕБР-СДС. 

"Дълго мълчах, слушах много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници", допълни Габриел.

Тя подчерта какво е неприемливо

"Неприемливо е да се говори едно по време на преговори, а друго навън, където са лъжи. Изводът ми е, че те вече и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия към стойностните хора от ПП-ДБ, смятам, че това е неприемливо и към тях. Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. Тя не е параван, а суверенна държава. Страна с европейски и евроатлантически партньори, които ценя. Решенията се взимат единствено в България. Тя не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, която подменя устоите на държавността", заяви тя. 

Според нея е неприемливо да се говори и за политизация на цялата администрация. 

"Само до преди три седмици съм била начело на три генерални дирекции на ЕК с хиляди хора в тях и наум не са ми идвали подобен тип действия. Има не само неприемливи неща. Задавам си и въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпрос е и какво означава "ала-бала с президента", допълни Габриел. 

"Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна яснота по отношение на неполитизирането на службите, ясни гаранции за спазване правомощията на институциите и принципите на българската държава, докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи повтарям, че замразяваме преговорите", каза още тя. 

"Ние тръгнахме от това да направим няколко важни неща в рамките на този парламент, без коалиции и уговорки, и през цялото време така сме водили разговори и нито веднъж не е поставян въпроса за моя имунитет, нито ничий имунитет, това е лъжа", категоричен бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той съобщи, че ще предложи на парламента да се закупят същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провежда машинно гласуване.

"Вчера сутринта, преди да чуя записите, които бяха анонсирани от Петков предната вечер, смятах, че не могат да повлияят на преговорите, още повече че той каза, че са записани от българските специални служби. Но това е чист "Уотъргейт" - да записваш централата на политическа партия е най-тежко нарушение в една демокрация. Оказва се, че това не е така. Това е подтекст да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати, това означава. Разбира се, че във всяко стадо има черни овци, народът го е казал, прави се анализ, намират се виновните”, добави Борисов.

"Съгласихме се да върнем нашия мандат, съобразихме се с тях и мандата им, въпреки че сме победители. Нашите хора се почувстваха много обидени, аз ги убедих, че това е добро за държавата, не за партията. Срещнах един, който буквално ми каза: Дай да се снимам с теб, докато не си направил Асен Василев министър. Това са хиляди хора, които ми пишат и на всеки един обяснявам, че това е по-добре за България, за да приемем бюджета, Плана за възстановяване", сподели още лидерът на ГЕРБ. 

4 коментара
28 Май 2023 03:49 | ...
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Па много чувствителни!


28 Май 2023 14:43 | brindo
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

abe tolup mnogo si svalil tezi nacapani ga6ti be. a se vzemi u race.


29 Май 2023 07:53 | дядо
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

ТЕБЕ КОЙ ТЕ ПИТА КАКВО ДА СЕ ПРАВИ, ТИ СИ САМО ЕДНА ПИОНКА


29 Май 2023 09:24 | ?!?!
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Тази евроснаха толкова години дреме из Европата, гледа си келепиреца и още не е разбрала че нашата държава е била, е и ще бъде параван.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар