Македонският военен министър се надява преговорите с България да се подобрят в следващите седмици 

23 ноември 2020 07:02   5 коментара   2527 прочита


  

Напрегнати седмици в отношенията ни със Северна македония. Въпреки това има очаквания за подобрение. 

Напредък в преговорите с България за еврочленството през декември очаква македонският военен министър Радмила Шекеринска, предаде МИА. 

Тя изрази разочарование от българската позиция, но вярва в успешния край на преговорите. 

Тя направи изявлението по време на видеоконференция на Международния форум за сигурност в Халифакс. 

Припомняме, че в неделя в свое интервю, македонският премиер Зоран Заев заяви, че блокадата на България за мечтите на Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз е против европейските ценности и предизвика много тъга сред нас. 

Заев изрази съжаление от "неприятната" по негови думи изненада от блокирането от страна на София на преговорите за присъединяване към ЕС. 

Франс прес припомня, че България настоява западната й съседка да признае българските корени на езика, хората и историята й, преди да позволи на Скопие да пристъпи към преговорите за членството си в Съюза. 

Според Заев обаче всякакво оспорване на македонската идентичност е "червена линия". По негови думи това е въпрос на самоопределяне, което е в сърцето на европейския проект. 

Македонският премиер заявява, че все още вярва във възможен пробив. Вярвам в европейските ценности, може би много повече от някои хора в ЕС, изтъкна той. 

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември. 

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев. 

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство. 

5 коментара
23 Ноември 2020 12:11 | O����
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Никакви преговори София вече не вярва на сълзи Стига лицемерие лъжи и наглост Политически ХАМЕЛИОНИ- доста ви търпяхме


23 Ноември 2020 12:52 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

МАКЕДОНЦИ ПРИЕМЕТЕ ЕДИН СЪВЕТ ОТ МЕН. ТЕГЛЕТЕ ЕДИН КОРШУМ В ГЛАВАТА НА НАШ ШКЕМБЕ ВОИВОДА. И НЯМА ДА ИМАТЕ НИКАКВИ ПРИПИЯТСТВИЯ. КАЗАХ.... ИНАЧЕ НЕ КЕ ДА СТАНЕ....


23 Ноември 2020 15:32 | ���. K������� ������
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

A MOЖЕ ЛИ АЗ НА РЕАЛИСТА ДА МУ ТЕГЛЯ ЕДИН КУРшум?


23 Ноември 2020 18:32 | До реалист
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Омовците веднага се разпознават по неграмотния правопис, низкия интелект и тъпите коментари


24 Ноември 2020 01:03 | abv
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Кой, кой - ХОМО Илинден ли?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар