Майки търсят изгубени 17-годишни щерки, а те пият кафе с приятели

15 февруари 2010 00:18   7504 прочита
Димитър Масурски приема поредния сигнал за бедствие в планината
Димитър Масурски приема поредния сигнал за бедствие в планината


Димитър Масурски приема поредния сигнал за бедствие в планината

Лъжливи сигнали в ПСС има непрекъснато, но 60 скиори си потрошиха ръцете и краката

Ало, базата на Планинска служба ли е? Детето ми си счупи крака и лежи на снега, какво да правя? Разтрепереният глас на притеснената майка звучи на спешния телефон на ПСС в базата на Пампорово. Дежурният Лазар Мерджев бързо уточнява мястото на произшествието. Навън се стеле сняг на парцали, а температурата е заковала минус 5. Бързо преценява ситуацията, вдига поглед към началника на базата Димитър Масурски и пита: С голямата машина ли да тръгвам? След десетина минути Амбуланца е на пистата, детето е качено вътре заедно с майка му и пътуват към базата, където се оказва първа помощ в подобни случаи. В момента базата е оборудвана с две моторни шейни и голяма верижна машина „Амбуланц“. При нужда пострадалите се транспортират до болнично заведение за оперативна намеса. Случаят с малката скиорка е точно от тези. Автоматите са били много натегнати и глезенът на момиченцето е изхрущял. Налага се хирургическа интервенция.

Шейсет са случаите, в които планинските спасители са оказали помощ на пострадали от началото на сезона, отчита началникът на базата в Пампорово Димитър Масурски. През миналата година броят им до този момент е бил доста по-голям. Хората не са станали по-внимателни, а просто заради кризата скиорите са намалели драстично. Скъпите лифткарти са основната причина за масовия отлив на туристи през този сезон в Пампорово. Цената от 50 лева на ден е непосилна за 90 процента от българите. Простата сметка показва, че едно семейство с две по-големи деца трябва да остави 200 лева за един ден само за да се повози на лифтовете. В бюджета дори за еднодневен престой трябва да се предвидят разходи за храна и транспорт и така ските на Пампорово се оказван неразумно скъп лукс за хората със среден, а и над средния стандарт на живот у нас. Въпреки всички отстъпки, с които повечето хотелиери се опитват да примамят посетители, ако цените на лифтовете останат такива, сезонът е пред провал, смятат специалисти в бранша.

Близо половината от пострадалите в планината, на които е оказана помощ тази година, са чужденци, казва Димитър Масурски. В момента в комплекса се чува най-вече руска и английска реч. От тези държави са и голяма част от туристите, дошли да се учат да карат ски в Родопите. Сред акциите, които помнят спасителите в края на миналата година, има и трима румънски младежи, които се загубили под Снежанка. Скиорчетата изпуснали последния лифт, паднала мъгла и започнали да се въртят в кръг под върха. Приятелите им се притеснили, че вечерта не са се прибрали в хотела, и се обадили на ПСС. Около полунощ спасителите ги открили в гората. Благоприятното в случая беше, че бяха добре екипирани и нямаше сериозни последствия, коментира случая Димитър Масурски.

Познаването на планината, спазването на инструкциите да не се кара извън обработените писти и добрата екипировка са основните съвети, които спасителите дават непрекъснато. Въпреки това нарушители има непрекъснато и най-често си патят самите те от неразумните си постъпки. Черната статистика от началото на годината расте непрекъснато, а само за няколко дни няколко души намериха смъртта си в българските планини. Нерядко постъпват и лъжливи сигнали. Миналата седмица заради разминаване в информацията на телефон 112 два екипа спасители тръгнаха да търсят англичанки, които се оказа, че са в Стойките и просто са поискали в дома им да иде линейка. Често на телефона звънят привечер разтревожени родители: Дъщеря ми се изгуби. На колко е години? На 17. В подобни случаи тийнейджърите най-често пият кафе с някой нов познат от пистата и в крайна сметка сами се намират, шегуват се спасителите.

Скиорите най-често трошат по пистите крака и разтягат коленни връзки, докато сноубордистите най-често чупят китки, казват планинските спасители. Най-опасни безспорно са травмите на главата. Понякога те могат да се окажат бомба със закъснител и въпреки че в първия момент няма някакви видими поражения, по-късно да дадат сериозни отражения върху здравето. Затова във всички подобни случаи спасителите, които са отлично обучени, действат според правилата и съветват спешна консултация с лекар.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар