Лаура Кьовеши се срещна с Иван Гешев

10 юни 2021 23:52   1 коментар   1561 прочита


Европейският главен прокурор е на двудневна визита в България

Европейският обвинител номер едно Лаура Кьовеши пристигна на изненадваща двудневна визита в България. Официалният повод - българските кандидати за европрокурори. Визитата ѝ е по нейна инициатива, съобщи министърът на правосъдието Янаки Стоилов. 

Първата среща на Лаура Кьовеши беше именно с правосъдния министър. Европейският главен прокурор пристигна в Министерството на правосъдието пеша. Кьовеши беше посрещната от протестиращи, които скандираха името ѝ и освиркваха главния прокурор Иван Гешев.

Срещата с Янаки Стоилов продължи 40 минути. Министърът запозна Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима, предаде Nova.

Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Лаура Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Следващата среща на Кьовеши у нас в рамките на деня беше с главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. Българският обвинител номер едно изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

1 коментар
11 Юни 2021 01:07 | КОКО
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

СУПЕР! Успех!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар