Кунева: Доказахме, че ЕС може и без нас

04 юли 2017 10:07   1 коментар   3112 прочита
Меглена Кунева и Лиляна Павлова по време на неотдавнашната дискусия ”Европа отново на път”. Сн.: БТА
Меглена Кунева и Лиляна Павлова по време на неотдавнашната дискусия ”Европа отново на път”. Сн.: БТА


Меглена Кунева и Лиляна Павлова по време на неотдавнашната дискусия ”Европа отново на път”. Сн.: БТА

Съжалявам, че малко повече от 7 месеца България няма комисар в ЕК – това е безпрецедентно, заяви по bTV Меглена Кунева.

Кунева, която е председател на партия ДБГ е и първи български еврокомисар.

От оттеглянето на Кристалина Георгиева до момента са били взети важни решения за различни политики на ЕС и общата отбрана, а освен това е излязъл и поредният мониторингов доклад, напомни Кунева.

„Ако не си част от този кръг, ставаш част от менюто. Ние доказахме, че може без нас 7 или 8 месеца”, подчерта тя

Още когато Кунева е била еврокомисар (2007 - 2010 г.) се е обсъждала нова структура на ЕК в която едни страни имат представител, а други нямат.

Все пак лидерът на ДБГ изрази увереност, че на днешното тайно гласуване в Страсбург Мария Габриел ще стане следващият български еврокомисар.

„Нейното изслушване мина много гладко. Темата, която избра за фокус на своето изслушване – фалшивите новини, е добре премерена. Тя се ползва с подкрепата на големи страни като Франция и Германия”, коментира Кунева.

По отношение на предстоящото европредседателство на България, Кунева коментира, че като ресорен вицепремиер никога не е искала да се занимава с обществените поръчки и, след като премиерът е взел нетипичното за ЕС решение да се нагърби с работата на национален координатор, „нищо не се случи при реализацията на това, което правят хората, които се занимават с обществени поръчки”.

В последния ден на август 2016 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че той ще е национален координатор за подготовката и провеждането на българското председателство на Европейския съюз. Като мотив официално беше посочено изтеглянето на председателството в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката.

За НДК, което след скандала „Боршош” премина от ресорното министерство за председателството на Лиляна Павлова в Министерството на културата, лидерът на ДБГ коментира: „На мен ми беше изключително неприятно разходи, които не са присъщи на председателството да се пишат на гърба на председателството”.

По думите й се предполага, че ще се плаща наем за готова сграда, а не да се дават пари за ремонта й.

Държавата не може да дава помощ на едно частно търговско дружество, трябва много внимателно ресурсът да бъде разчетен, подчерта Кунева.

източник: dnes.dir.bg


Още за: Кунева   ЕС   партия   Още от: България и свят

Принтирай статия
1 коментар
05 Юли 2017 06:57 | тамерланд
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ НЯМА МЯСТО НЕ В НДК АМИ И БЪЛГАРИЯ ВИЕ Я ОПОРОЧИХТЕ ТАЯ ДЪРЖАВА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар