Кунчев се кълне, че разхлабването няма да води до последващо затягане

28 февруари 2021 12:44   1 коментар   2146 прочита


Несериозно е да се твърди, че сегашното разхлабване на мерки е свързано с последващо затваряне преди изборите, категоричен бе пред БНР главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Анализът на ситуацията към момента показвала, че сме в процес на повишаване на заболеваемостта и вероятно навлизането в третата вълна на заболяването.

Той успокои, че въпреки това, сравнено с предишната втора вълна, темпът на нарастване на случаите е доста по-нисък.

"Няма го експоненциално нарастване, което ни дава възможност да сме малко по-демократични в мерките. Понатрупаха се и данни затова до каква степен работата на хотелите, СПА центровете и заведенията в тях при спазване на правилата се оказват върху заболеваемостта и се оказа, че почти няма допълнителен риск при спазване на правилата. Колегите от тази индустрия вложиха доста енергия, сили и средства в това средата да е безопасна. Това работи и е ефективно", подчерта доц. Кунчев.

Той отбеляза още, че здравните решения се взимат на база на настоящата ситуация.

"Знам колко би било неприятно за всички собственици на заведения, ако поработят 2-3 седмици или месец и след това бъдат затворени, но пък ако ситуацията стане нетърпима и заболеваемостта нарасне много и болниците се напълнят, ясно е, че ще се прибегне до такива мерки", посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му данните до момента показват, че ръстът на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или твърди мерки, а на наличието на новия вариант на COVID-19.

"Посещението на ресторант за вечеря не крие особени рискове и ние се убедихме на база на практиката от това, което виждаме в СПА центровете. Не съм убеден, че това ще бъде спазено, не съм убеден, че отивайки за ресторант, за да се нахраниш и тръгвайки си, с това ще се приключи. Проблемът идва след 22.30 - 23.00 ч. с музиката, с падането на някои задръжки, с много по-интензивната комуникация", допълни доц. Кунчев.

В заключение той обяви, че е имал предложение да участва на изборите, но... "Няма да се включа, защото смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Няма да участвам в изборите", категоричен бе той./глас.бг

1 коментар
01 Март 2021 11:26 | 3333
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Убеден ли си или боянската тиква така ти нареди .
Смешни и жалки сте
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар