Кредитна инжекция от 78 млн. евро за бизнеса

15 юли 2011 00:18   1 коментар   4792 прочита
Тр. Трайков
Тр. Трайков


Тр. Трайков

800 млн. лв. осигурени за малки и средни предприятия

Заемни споразумения между Европейския инвестиционен фонд и 5 банки бяха подписани за стартиране на гаранционен фонд по инициативата JEREMIE.

Гаранционният фонд е само един от инструментите по въпросната инициатива.

Така става възможно реалното отпускане на кредити при преференциални условия за малки и средни предприятия.

Финансовият ресурс е 78 милиона евро, който ще доведе до заеми от банките на стойност над 400 милиона евро. Схемите ще бъдат пуснати постепенно.

Още това тримесечие ще бъдат осигурени 800 милиона лева за малки и средни предприятия, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков, който присъства на подписването в хотел “Шератон”. Той поясни, че много от предприятията, получили грантово финансиране, се оказва, че не могат да изпълнят проектите си поради липса на финансови ресурси.

32% от проектите на иновативни компании и над 30% от проектите за подобряване на технологиите и управлението на предприятията пропадат, а става въпрос за одобрени проекти, посочи Трайков и изтъкна, че това е мотивът да се разработи и пусне гаранционният фонд по JEREMIE.

Решаващ фактор за подобряване на конкурентоспособността е достъпът до финансиране, затова 5 банки - СИБанк, ПроКредит банк, Райфайзенбанк, УниКредит Булбанк и ОББ, са ангажирани с оползотворяването на ресурса в гаранционния фонд.

1 коментар
15 Юли 2011 19:16 | ..
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

на тоя му трябва една инжекция някаде другаде! хахаха
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар