Красимир Вълчев: Заплатата на учителите трябва да бъде 120% от средната за страната

16 септември 2019 10:11   2 коментара   3101 прочита
Снимка: Булфото
Снимка: Булфото


Снимка: Булфото

Тази година първокласниците ще са над 60 000

Учителската професия е съзидателна професия, бих каза още, че е професия на бъдещето. Много професии ще изчезнат в следващите години, но не и учителската, заяви в предаването "120 минути" по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Апелирам към родителите да научат децата си да уважават родителите си, защото имаме една обща мисия - да направим децата знаещи и можещи, посочи още министърът.

По думите му средната учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната.

"Основната задача на учителя е да се подготви за час, да мотивира децата за учене, т.е. чисто учебната и възпитателната част. За съжаление, живеем в свят, в който има мащабни предизвикателства, свързани с възпроизводството на неграмотността. Това предполага много повече работа с родителите, която учителите не могат да свършат сами", каза още Красимир Вълчев.

По думите му в това трябва да се включат както родителите, така и институциите, но вече са изтървани няколко поколения.

"Ограничихме отпускането на семейни и социални помощи, за по-дълго време се спират дори и енергийните помощи. Помощите за първи клас ще се дават на две части, като втората ще бъде обвързана с посещаемостта в училище. Назначили сме и над 200 медиатори", обясни още министърът на образованието.

Той съобщи още, че тази година първокласниците ще са над 60 000.

За външното оценяване министърът посочи, че това не е матура или елиминаторен изпит. Той служи само за целите на анализа на системно ниво - на ниво училище и отделен ученик, обясни министърът.

източник: dnes.dir.bg

2 коментара
16 Септември 2019 10:21 | бачкатор
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

искам да се сменя поне за един месец с някой учител, той да дойде на мойто място, да работи за 600 лв по 10 ч. на ден, включително и събота, без почивка, защото само се оплакват от работата си


16 Септември 2019 16:14 | тамерланд
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

МЕЧТИ МЕЧТИИ НЕОСЪЩЕСТВИМИ ПЪК И ЗАШО ЛИ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар