Кьовеши предупреди, че се задава голямо крадене на европари, предвидени за борба с COVID-19  

13 май 2020 06:51   2 коментара   3980 прочита


Обещанието за големи суми пари от Европейския съюз в помощ на държави, засегнати от коронавируса, както и недостатъчният надзор върху фондовете вероятно ще доведат до скок в измамите и корупцията. Това предупреди главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши в интервю за агенция Ройтерс, пише OFFnews. 


Докато подробностите от финансовите пакети на ЕС все още се прецизират, очакванията през следващите седмици са евролидерите да договорят сума от до 2 трилиона евро, като фондовете ще се прехвърлят през бюджета на общността. 

Ако има повече фондове и ако е налице по-голяма гъвкавост в използването им, тогава аз наистина предчувствам, че ще имаме повече работа, отбеляза Кьовеши. 

Не се планира обаче Службата на европейския главен прокурор да започне да работи на пълни обороти преди края на тази година. Кьовеши все още сформира екипа си от прокурори и устройва централата на службата в Люксембург. Този орган има вече има юрисдикция и ще оглави борбата срещу мащабната трансгранична престъпност, свързана с бюджета на ЕС, включително измами с ДДС, за които се смята, че костват на държавите членки над 64 милиарда евро годишно. 

Според Кьовеши вече има признаци, че реакцията на Ковид-19 подтиква към по-непрозрачни практики, включително печеленето на договори за поръчки без обявяване на конкурс или използване на фалшиви документи за закупуване на медицинско оборудване или лекарства на раздути цени: 

"Директните поръчки са много лесни за използване, защото ако някой иска да предостави договор без да е имало конкурентно наддаване, е много лесно да подпише такъв с компания със специален интерес или свързана с роднини или приятели. " Службата на Кьовеши има бюджет, който позволява ангажирането на едва 32 прокурори - абсурдно малък брой, като се има предвид обхватът на тяхната отговорност. Те ще имат юрисдикция в 22 от 27-те членки на ЕС, но се очаква броят на тези държави да се увеличи. 

Кьовеши каза, че в първия ден на работа, предвиден понастоящем за ноември, се очаква в службата да постъпят 3000 дела за разследване, подадени от държави членки. 

"И с всяка следваща година ще има по около 2000 дела повече. Трябват ни още пари и още прокурори", категорична е тя. 

2 коментара
13 Май 2020 19:18 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А на бас, че у България няма да хванаят нито едно крадено евро. И знаете ли защо? Просто тука не се краде... а се взема напълно законно. Този процес е отработен до съвършенство. И сто Кьовешита да дойдат нищо нема да намерят.


13 Май 2020 21:35 | Карчо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ох, колко работа има за главния прокурор на ЕС и екипа й в България. Ако се върнат преди 10 ноември 1989 г. и след това няма да има място по затворите за всеки. Бандити с дарения за черкви и болници решиха да си изкупуват греховете ...но шефа отгоре гледа и всички ще си го получат...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар