Киев увери: Новите оръжия с голям обсег няма да удрят Русия  

06 февруари 2023 07:54   1 коментар   1873 прочита


Киев увери: Новите оръжия с голям обсег няма да удрят Русия  

Украинският министър на отбраната Олексий Резников увери, че Киев няма да използва нови далекобойни оръжия от Запада за нанасяне на удари по цели в Русия. 

"В петък нашите партньори решиха да ни предоставят оръжия, способни да стрелят на разстояние от 150 километра, или около 90 мили“, каза Резников на пресконференция. "Ние винаги казваме на нашите партньори, че поемаме задължение да не използваме оръжия на чуждестранни партньори срещу територията на Русия, а само срещу техните части във временно окупираните територии на Украйна с цел деокупация на нашата земя", каза той. 

Резников също каза пред репортери, че Киев очаква евентуална руска офанзива по-късно този месец. На 24 февруари Кремъл ще отбележи една година, откакто руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна. 

"Не всички западни оръжия“ ще пристигнат до момента на евентуална руска офанзива този месец, каза Резников, но добави, че Киев има ресурсите да отговори. „Готови сме да отвърнем на удара", увери той. 

САЩ обявиха в петък нов пакет от оръжия и боеприпаси на стойност $2, 2 милиарда за Украйна, който според Пентагона включва нова прецизна бомба с ракетно задвижване, която може почти да удвои обсега на удар на Киев срещу руските сили. Те потенциално дават възможност на силите на Киев да нанасят удари навсякъде в окупираните от Русия Донбас, Запорожка и Херсонска област, както и северната част на окупирания Крим. 

Франция и Италия от своя страна се очаква да доставят мобилни ракетни системи земя-въздух. 

 dnes.bg 
 

1 коментар
06 Февруари 2023 16:24 | 123
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

3 патрона да ти вкарат
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар