Kаракачанов: Следващата седмица ще внеса проект на Закон за доброволната военна служба 

02 юли 2020 14:08   4 коментара   2464 прочита


 
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка за ученици, който се проведе в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщиха от Министерството на отбраната, цитирано от topnovini. bg. 


В обучението участваха 20 ученика от Професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“, които днес получиха сертификатите си лично от министъра на отбраната. Той отличи и гимназистите, постигнали най-добри резултати по време на обучението. 

„Това е първият курс, след повече от 20 години, в който гимназисти получават знания за това какво е защита на отечеството, какво представлява оръжието, преминават курс по оцеляване в природата, курс по ориентиране – знания, които ще им бъдат полезни в живота“, каза министър Каракачанов. Той допълни, че по конституция всеки български гражданин има задължението да защитава страната си, но в същото време младите хора нямат възможност да получат военно обучение. 


 
„Затова нашата цел с този пилотен курс, който с НВУ организираме, е да предизвикаме интереса на младите хора“, добави министърът. 

„Идеята на този проект на Националния военен университет беше да надградим знанията, които учениците получават в средното училище, и с военно-приложни знания и умения по военни дисциплини“. Това каза началникът на НВУ полковник Иван Маламов, който представи подробности за проведената начална военна подготовка. „С нашите полигони, учебни центрове и преподаватели, може да си позволим подобно обучение. Ще бъда щастлив, ако някой от тях един ден кандидатства в нашия университет“, посочи полковник Маламов. В продължение на пет дни учениците са преминали занятия по девет дисциплини и са се запознали с режима на курсантския живот в университета. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза още, че следващата седмица ще внесе в Министерския съвет проекта на Закон за доброволната военна служба. Законът ще даде възможност на всеки български гражданин доброволно да премине военно обучение в рамките на два модула от по три месеца всеки. Работните места на хората, които доброволно поискат да преминат обучение, ще се пазят, независимо дали са в частния или държавния сектор, каза още Каракачанов. Финансирането на доброволната военна служба ще бъде в рамките на бюджета на Министерството на отбраната и няма да се налага търсене на допълнителни средства, обясни той Petel.bg 

4 коментара
02 Юли 2020 16:50 | �� �����
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

А БЕ ОДИ СЕ ЕБИ В ГЪЗА БЕ ТЪПАНАР.


02 Юли 2020 18:39 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Мислете Каракачанов, мислете - времето безмилостно си тече. Колко са т. н. резервисти в България - от там тръгнете при планирането на по-нататъшните си действия. Направете задължителна макари и за минимално оптимален срок за военното обучение на българските мъже/а защо не и жени/. Рехавата ни армия/както никога досега - хайдушките чети са били по боеспособни съобравно условията/ ако не разчита на НАТО, бог да ни пази... Ако не отдругаде вземете пример от Швейцария - минимум армия, при максимум анганжиране на населението в отбранителни мероприятия. А колкото до учениците, почнете от нещо простичко - всеки понеделник учебната седмица да започва с националния химн и издитане на флага на държавата от трима първенци от предишната седмица определени от самите ученици. А защо не и химна да се пее от всички. Може и униформи отличаващи всяко училище/някъде го има/. Това ще сплотява, а няма да разделя на бедни и богати родители както го правят "модните дефилета". Не е сложно, само воля е нужна....


02 Юли 2020 21:16 | гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Един мъж е мъж когато е бил и отслужил война служба. Там да се научи на навици, занаят и да бъде "мъжкар" с поведението си в обществото. А не лигльо, мързелив и да няма нормално поведение в обществото.


03 Юли 2020 13:04 | аааа
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ми то нормално сега жените се смеят на мъжете, защото такива няма, само педерасти и анаболни боклуци, трябва минимум от 6 до 9 м да е службата, колкото мамините лигльовци да се научат повече на ред и дисциплина, майната на патриотизма и любовта към родината, това го няма отдавна, но да станат човеци и отговорни хора и родители
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар