Каракачанов: Македонците си мислят, че могат да хитруват и да ни забиват нож в гърба   

22 ноември 2020 09:47   4 коментара   2093 прочита


  
 

Скопие няма желание въпросите да бъдат решавани. Това заяви пред БиТиВи вицепремиерът Красимир Каракачанов. 

Според него македонците си мислели, че могат да хитруват и да ни забиват нож в гърба. 

Македонските правителства, които управляват страната от първия ден на нейното съществуване, не са нормални, изтъкна той. 

 

Това мнение изрази зам. -директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева 

От ноември миналата година до преди 1 месец не е работела междудържавната комисия по спорните въпроси заради македонската страна. 

Каракачанов поясни, че Зоран Заев е един от малкото политици в Македония, които не са използвали груби, неприлични или обидни квалификации спрямо България. 

Близо 30 години България винаги, когато прави нещо добро, не се чува нито една дума от македонски медии или политици да каже едно благодаря, подчерта вицепремиерът. 

  

Нямало как да вярваме на западната си съседка, когато тя лъже 30 години 

Той смята, че тонът в македонското общество се дирижира от медиите. 

Каракачанов защити и Ангел Джамбазки, който поливаше с вода протестиращи пред централата на ВМРО. Той бил добро момче и защитавал частната собственост. 

 

Българската позиция е принципна, готови сме на разговори 

Припомнаме, че Европейския съвет през октомври 2019 г. не постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. 

Преди това имаше среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. Преговорите за общата история на България и Македония бяха започнали вече да буксуват, а за близо година разговорите бяха напълно прекратени с аргумент политическата ситуация в съседната страна и смяната на правителства. Миналата седмица точно на срещата на Екатерина Захариева и колегата й Буяр Османи беше обявено, че комисията ще възобнови работа. 

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония 
Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония 

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа 

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи, призова за твърда позиция на България спрямо съседката й и дори намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. 

На консултациите, проведени при държавния глава, по темата Македония също стана ясна позицията на Румен Радев, че подкрепата за Северна Македония не трябва да е безусловна. 

Проведеното заседание на българо-македонска комисия на 16 октомври постигна напредък за честването 24 май. 

4 коментара
22 Ноември 2020 15:15 | Стефанов Струм.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Добре, нека нашите управници направят следното - при предстоящото преброяване на населението доодина да включат в анкетните карти следния въпрос:" Имате ли вие, вашите родители и роднини македонски корени/днишна Република Севирна Македония/?. Или подобен въпрос. И когато станат ясни резултатите, убеден съм, че такива хора у нас ще са повече от православните северомакедонци. И тогава изходната позициа в спора вичи ще е съвсем друга.


23 Ноември 2020 12:23 | O����
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Добре че е Каракачанов да държи фронта Другите бълг политици- ветър ги вее на бела кобила


23 Ноември 2020 12:42 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

КАРАКАЧАНОВ СЕ ДЪРЖИ ПО ТОЗИ НАЧИН С МАКЕДОНЦИТЕ. НЕ ЗАРАДИ ИСТОРИЯТА. А ЗАРАДИ СОБСТВЕНИ ИНТЕРЕСИ ПОНЕЖЕ МНОГО ОТ МАКЕДОНЦИТЕ. СА ГО ИЗПЪРЗАЛИЯЛИ. КАТОНЕ СА СИ НАПАЗАРУВАЛИ ОТ НЕГО. БГ. ПАСПОРТИ. И СЕ ЧУСТВАОЩЕТЕН ГОРКИЯТ ШКЕМБЕ ВОИВОДАТА....


24 Ноември 2020 06:50 | Христо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Каракачанов, не можеш да върнеш времето назад. Северна Македония е международно призната държава. Македонският език е междунарадно признат още от началото на МИНАЛИЯТ век. Какво сте тръгнале сега да се опиняте. Да не кажеме и ние: Ех, Софийо Софийо, землйо Македонска.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар