Как да разберем, че рибата, която купуваме, е прясна...

04 декември 2019 10:38   1 коментар   2030 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Няма засечени нарушения в магазините в София

Няма регистрирани нарушения в обектите, предлагащи риба на пазара в София до момента. Това каза началникът на отдела по контрол на храните в Българската агенция по безопасност на храните за София-град д-р Галя Викьова пред "Фокус". Тя припомни, че в навечерието на Никулден проверките са засилени.

Рибата трябва да се предлага само в регламентирани обекти и да бъде придружена с документи, доказващи произхода й, обясни тя и уточни, че охладената риба се съхранява върху лед на около 0°, а замразената при -18°. Викьова даде и конкретни съвети за потребителите, с които да са сигурни, че рибата, която закупуват, е прясна.

"Очите трябва да са бистри и изпъкнали. Люспите трябва да са прилепнали към тялото, а слузта, която се отделя, трябва да е бистра и прозрачна. Хрилете трябва да са розово-червеникави, да няма силно издуване на корема, нито хлътване на мускулатурата при натиск. Мускулатурата трябва да е еластична и бързо да се възстановя след натиск с пръст", отбеляза тя.

Д-р Викьова добави, че при съмнения потребители могат да се обърнат към БАБХ, която ще извърши съответните проверки. Санкциите за нарушителите са различни и варират от 500 лв. до 3000 лв.

източник: dnes.dir.bg


Още за: риба   обекти   пазар   Още от: България и свят

Принтирай статия
1 коментар
05 Декември 2019 08:54 | Д-р Бренди
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тръгвам по край Струма .На който вир има много риболовци -ясно, рибата дава. Ориентирам се кой от тях се оглежда непрекъснато. Пак-ясно, уловът му е добър. И си купувам супер прясна риба.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар