Кабинетът няма да се меси в сделката за "Булгартабак"

02 септември 2011 00:01   1 коментар   5180 прочита
Тр. Трайков
Тр. Трайков


Тр. Трайков

Приоритет тук не е цената, а социалните ангажименти и изкупуването на тютюна

Правителството оставя сделката за "Булгартабак" в ръцете на Агенцията за приватизация и на Надзорния й съвет.По думите на министър Трайков, след като е започнала процедурата, въпреки че той е принципал на държавното участие в "Булгартабак", по закон не участва във вземането на решения.

Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора в договора. Заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов ще следим много внимателно този процес, заявява още Трайков, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

Припомняме, че миналата вечер той имаше спешна среща с премиера по въпроса за сделката, след като вчера АП обяви за победител австрийската компания, а в същото време опозицията реагира остро, заявявайки, че сделката не е добра.

По думите на Трайков надзорният съвет на Агенцията за приватизация, който е избран от НС, е определил в сделката за "Булгартабак" критерии, които дават приоритет не на цената, а на социални ангажименти и изкупуване на количества тютюн. И преди съм казвал, че като министър на икономиката бих предпочел по-голяма тежест на пазарните критерии, заявява министърът.

От думите му става ясно, че за повишаване на финансовия ефект за държавата са изтеглени 100 млн. лв. под формата на извънредни дивиденти от резерва. Така е надвишена оценката от 119 млн. евро, изготвена от предишното правителство при несравнимо по-добра конюнктура тогава, и значително е надхвърлена борсовата капитализация на дружеството.

Мога спокойно мога да кажа, че преди 8 години по времето на кабинета на НДСВ, големите тютюневи концерни все още не бяха разположили своите инвестиции и производствени мощности в района и тогава е можело да се постигне много успешна сделка с голяма компания от тютюневия бранш, коментира още Трайков.

1 коментар
02 Септември 2011 18:22 | алберт
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

ЧЕСТИТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА БУЛГАРТАБАК!!! НАЙ-СЕТНЕ СТАНА ЧУДОТО!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар